Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’da çoğu Şii 37 kişi terör suçlaması nedeniyle idam edildi

Suudi Arabistan dün ülkede terörle ilişkili suçlar sebebiyle 37 kişinin idam edildiğini açıkladı. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ve insan hakları örgütlerine göre böylece yıl başından beri ülkede idam edilenlerin sayısı 105’e ulaştı.

Son idamlar, 2016’da yine terör suçlamalarıyla 47 kişinin infaz edilmesinden beri en büyük kitlesel infaz oldu. Dün idam edilenlerin çoğunluğunun ülkenin Şii azınlığından olduğu söyleniyor.

Ülkedeki idam cezalarını takip eden Reprieve adlı insan hakları örgütüne göre infaz edilenlerin en az üçü, iddia edilen suçları işlediklerinde 18 yaşın altındaydı.

İdam edilenlerden Muctebe el-Sveyket, Western Michigan Üniversitesinde eğitimine devam edecekti. ABD’ye gitmek için havaalanındayken tutuklandığında, 17 yaşındaydı.

Suudi İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre infaz edilenlerin hepsi aşırılıkçı ideolojileri benimsemiş, terör hücreleri kurmak ve güvenlik merkezlerine saldırılar düzenlemek gibi suçlardan hüküm giymiş Suudi vatandaşları. İnfazların, başkent Riyad’da güvenlik güçlerine yapılan bir saldırıdan IŞİD’in sorumlu tutulmasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Şiiler için Suudi Arabistan’da yaşam gittikçe zorlaşıyor

Suudi Arabistan’da iktidarın Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a geçmesinden beri İran’la ilişkilerin iyice gerilmesiyle Suudi Arabistan’da Şiilere yönelik baskı ve ayrımcılık ciddi ölçüde arttı. 2016’da Suudi yetkililerin Şii din adamı Şeyh Nirm el-Nimr’i idam etmesinden sonra İran idamı kınamış, protestocular Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliğine saldırmıştı. Olaydan hemen sonra Suudi Arabistan, İran’la diplomatik ilişkilerini kesmişti.

İnsan hakları örgütlerine göre Suudi Arabistan, dünyada idam cezasını en çok uygulayan ülkelerden. Bunların çoğu uyuşturucuyla ilgili suçlardan ötürüyken terörle iltisaklı suçlarda idam cezası daha nadiren uygulanıyor. Fakat terörle suçlananların gizli, özel mahkemeler tarafından yargılanması insan hakları örgütleri tarafından sık sık eleştiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.