Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Af Örgütü: “ABD öncülüğündeki koalisyon 2017’de Rakka’da 1600 sivilin ölümüne sebep oldu”

Uluslararası Af Örgütü ve gözlem grubu Airwars’in yayınladığı rapora göre, ABD’nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 2017 yılında Suriye’nin Rakka şehrine yönelik gerçekleştirdiği hava operasyonları sırasında 1600 sivil hayatını kaybetti. İki kuruluş da koalisyon güçlerine “iki yıldır süren inkâra son vermesi” çağrısında bulundu.

Söz konusu rapor, aylarca süren saha çalışmaları ve bilgi analizi sonucunda yayınlandı. Rapor için 1000’den fazla uydu görüntüsü izlendiği açıklandı. 

Rapordaki sonuçlara ilişkin Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren Af Örgütü’nden Donatello Rovera, “Çoğu hava bombardımanı yanlıştı ve on binlerce topçu ateşi ayrım gözetmeksizin yapıldı” dedi.

Ölümlerin temel sebebi: Ucuz silah tercihi

Ekim 2017’de Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD’in hâkimiyetine son verilerek ele geçirilen Rakka’daki bombardıman bölgelerini gezen Rovera, koalisyon güçlerinin seçtiği silahların da sorunlu olduğunu söyledi. Rovera, “Daha pahalı, küçük etki çapına sahip füzeler var. Ancak koalisyon, genelde tüm binayı imha eden MK tipi eski bombaları kullandı. Onlar daha ucuz” diye konuştu.

Af Örgütü ayrıca ABD, Birleşik Krallık ve Fransa’nın sivil ölümlere ilişkin bağımsız soruşturma yürütmesi çağrısı yaptı. Kayıt altına alınan çoğu vakanın uluslararası insani hukukun ihlali anlamına geleceğini söyleyen Af Örgütü, bu türden bir soruşturmanın benzer konularda yapılacak araştırmaların önünü açacağını dile getirdi. 

Koalisyon güçleri: “İsabetli bombardımanlar düzenliyoruz”

Konuyla ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanlığı ve Koalisyon Güçleri Sözcüsü Scott Rowlinson, koalisyonun sivil can kaybını önlemek için tüm makul önlemleri aldığını ve Silahlı Çatışma Hukuku’na uygun hareket ettiğini söyledi: “Ayrıntılı gözlem sonrası isabetli bombardımanlar düzenliyoruz. Koalisyon içi raporlar, sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, haberler, sosyal medya paylaşımları ve kişisel iddiaları da dikkate alıyoruz.”

Koalisyon güçleri, raporda tespit edilen 1600 sivil ölümün yalnızca yüzde 10’unu kabul ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.