Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japon imparatoru Akihito “sevgi” mesajı vererek tahttan çekildiğini açıkladı

İmparator Akihito, yaşı ve sağlık sorunları sebebiyle 30 yıllık saltanatını sonlandırarak “krizantem tahtı” oğlu Naruhito’ya bıraktı. Akihito, son 200 yıldır gönüllü olarak tahttan çekilen ilk Japon imparatoru oldu. Yeni imparator Naruhito, yarın yapılacak törenle görevine başlayacak.

85 yaşındaki Akihito, İmparatorluk Sarayı’nda yaptığı konuşmada, 30 yıldır görevini “halkına derin saygı ve sevgiyle” yerine getirdiğini söyledi: “Büyük bir lütuftu. Beni devletin sembolü olarak kabul eden ve destekleyen Japon halkına yürekten şükranlarımı sunarım.”

Ülkesinin istikrarlı ve bereketli bir geleceği olacağını ümit eden Akihito, “Japonya’da ve tüm dünyada barış ve mutluluk için dua ettiğini” söyledi.

Siyasi yetkileri olmadan saltanat sürmüş ilk Japon imparatoru olan Akihito, günün erken saatlerinde saraydaki kutsal mekanlara giderek tahtan çekildiğini atalarına ve Şinto dini tanrılarına da duyurdu. Bunların arasında 2600 yıllık hanedanın atası olarak görülen güneş tanrıçası Amaterasu Omikami de vardı.

İmparatoriçe Miçiko, Veliaht Prens Naruhito ve eşi Masako ile Başbakan Şinzo Abe’nin de aralarında bulunduğu 300 kişinin katıldığı akşam yapılan törende ise Akihito, bir kılıç ve bir mücevherden oluşan kutsal hazineleri geri vererek saltanatını sonlandırmış oldu.

Japonlar ve turistler İmparator Akihito’nun tahtı bırakma törenlerine katıldığı İmparatorluk Sarayı’nı ziyaret ediyor.

1989’da tahta geçen Akihito, babası Hirohito ve gelecekteki imparatorların ilahi statüsünü kaldırıp imparatorluğu sembolik bir makama indirgeyen savaş sonrası anayasasını koruyacağına söz vermişti. Akihito makamını Japonya’nın savaşta yarattığı kurbanlarıyla barışmak için kullanmış, doğal afet mağdurları ve marjinalize edilmiş gruplarla dayanışmaya gayret etmişti.

Devir teslim töreni yarın

Naruhito yarın yapılacak ve sadece erkeklerin katılacağı törende imparatorluk işaretlerini alarak resmen görevine başlayacak.

İki yılını Oxford’da geçirip Thames ve Masako nehirlerindeki taşımacılık üzerine bir yüksek lisans tezi kaleme alan ve Harvard’da eğitim görmüş diplomat 59 yaşındaki Naruhito ve eşi Masako , önümüzdeki cumartesi günü halkı selamlayacak.

Veliaht Prens Naruhito eşi Masako ile.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.