Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Savunma Bakanı, Huawei hakkında basına bilgi sızdırdığı gerekçesiyle görevinden alındı

İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında konuşulanları medyaya sızdırdığı gerekçesiyle görevden alındı. Williamson’ın yerine Uluslararası Kalkınma Bakanı Penny Mardaunt getirildi. Mardaunt İngiltere’nin ilk kadın Savunma Bakanı olarak görev yapacak.

23 Nisan’daki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında Çin’in akıllı telefon devi Huawei’ye İngiltere’nin 5G atyapısını kurması için izin verilmesinin kararlaştırıldığı bilgisi İngiliz basınında yer almıştı. Bunun üzerine bilginin kim tarafından sızdırıldığını ortaya çıkarmak amacıyla toplantıya katılan kabine üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı.

Soruşturmanın ardından Başbakanlıktan yapılan açıklamada Williamson’ın görevden alınması kararına gerekçe olarak, “Ulusal Güvenlik Konseyi’nde tartışılan bilgilerin izinsiz bir şekilde paylaşılması” gösterildi. May, Williamson’ı görevden aldığını bildiren mektubunda, soruşturma sonunda kendisiyle beraber çalışmaya devam edecek güveni duymadığını yazdı. Williamson ise bilgileri kendisi ya da ekibinin sızdırmadığını savundu.

Penny Mordaunt İngiltere’nin yeni Savunma Bakanı oldu.

23 Nisan’daki toplantı ertesinde medyada yer alan haberlerde, May’in başkanlığını yaptığı Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, Huawei’nin ülkenin 5G altyapısının “ana merkezi dışında kalan” bölümleri için parça üretmesine onay verdiği kaydedilmişti. İngiliz medyası karara karşı çıkan kabine üyeleri arasında Williamson’ın ismini de saymıştı.

ABD daha önce dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Huawei için müttefiklerine Çinli şirketin teknolojisini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunmuştu. Washington, Huawei’nin Pekin’in casusluk faaliyetlerinin bir aracı olarak kullanıldığını iddia ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.