Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Singapur’da tartışmalı internet yasası: Hükümet internet haberlerine müdahale edebilecek

Singapur Parlamentosu’nda kabul edilen tartışmalı “sahte haberler” yasası, hükümete internet haberlerinin içeriğine ve hatta özel yazışmalara müdahale etme hakkı tanıyor. Pek çok kişi, yasanın hükümete geniş sansür yetkileri verdiğini savunarak yasayı endişeyle karşıladı.

Hükümet böylece medya organlarına “kamu çıkarlarına aykırı” “yanlış” içeriklerin kaldırılmasını emredebilecek. Önümüzdeki haftalarda yürürlüğe girecek yasaya göre failler, 10 yıl hapis cezası ya da 1 milyon Singapur doları (4,5 milyon TL) para cezasına çarptırılabilecek.

Teknoloji şirketleri ve insan hakları savunucuları ise endişeli. Google ve Facebook gibi teknoloji devlerinden gelen açıklamalarda, yasayla birlikte neyin doğru, neyin yanlış olduğuna karar verilmesinde hükümete geniş yetkiler tanındığı öne sürülüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de yasanın “sıradan Singapurlular için bir facia olduğunu” söyleyerek, internet haber platformlarına “yeni bir çekiç indiği” yorumunda bulundu.

Singapur Adalet Bakanı Kasiviswanathan Shanmugam ise yasanın ifade özgürlüğünü etkilemediğini ve “trollere, sahte hesaplara” karşı önlem aldıklarını belirtti. Yetkililer ayrıca zengin şehir devletinin küresel bir finans merkezi olması, etnik ve dini çeşitliliği ve yaygın internet erişiminden ötürü sahte haberlere karşı savunmasız olduğunu öne sürüyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi‘nde Singapur, 180 ülke arasında 151’inci sırada bulunuyor. Türkiye’nin aynı listedeki yeri ise 157’ncilik.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.