Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Intercept: Türkiye Silahlı İnsansız Hava Araçlarını en çok kullanan üçüncü ülke

Amerikan merkezli web sitesi Intercept, Türkiye’nin, ABD ve İngiltere’den sonra Silahlı İnsansız Hava Araçlarını (SİHA) en çok kullanan üçüncü ülke konumunda olduğunu yazdı. Intercept’in dünya çapında ölümle sonuçlanan SİHA saldırılarına dair açık kaynaklardan ulaştığı bilgilere göre, bu üç ülkeyi İsrail, Irak ve İran izliyor.

Türkiye’nin milli üretim SİHA’larıyla ilgili kapsamlı bir dosya hazırlayan Intercept, “ABD’den istediğini alamayan Türkiye, kendi SİHA’larını üretip, başka ülkelere satmaya başladı” diye yazıyor. Umar Farooq imzalı haberde, Ukrayna’nın ocak ayında Türkiye’nin SİHA’ları için 69 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza attığı hatırlatılıyor; Pakistan ile Katar’ın da alım için sırada olduğu kaydediliyor.  

İngilizce ve Portekizce yayın yapan kuruluş, dosyada Türk yapımı SİHA’ların “manevi babası” sıfatıyla, Türkiye’nin ilk milli SİHA Sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’a da geniş yer ayırmış.

SİHA Sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı olan Selçuk Bayraktar, Baykar Teknik Müdürlüğü (CTO) ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerini yürütüyor.

Bayraktar’ın 2006 yılında TSK’nın –silahsız- İHA yarışmasını kazanıp 19 adet üretmek üzere iş aldığını yazan Intercept, 10 yıl içinde silahlı İHA’ları da üretir konuma geldiğini belirtiyor ve TB2’lerin bugün Türkiye’nin hava operasyonlarında omurga görevi gördüğünü kaydediyor.

Kapsamlı dosyada, TSK’nın SİHA’ları Suriye’de IŞİD’e karşı, Irak ve İran sınırı boyunca da PKK’ya karşı kullandığı anlatılıyor ve bu kullanımlar konusunda sivil toplum kuruluşlarının eleştirilerine de geniş yer veriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.