Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump telekomünikasyon teknolojileri tehdidine karşı “acil durum” ilan etti; hedefte Huawei var

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan şirketlerinin, ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon firmalarına ait teknolojileri kullanmalarını yasakladı. Trump’ın “ulusal acil durum” kapsamında imzaladığı ilgili kararnamede adı geçmese de Washington’ın hedefinde, Çin merkezli telekomünikasyon devi Huawei var. ABD, daha önce de müttefiklerini Huawei’nin 5G teknolojisini kullanmamaları konusunda uyarmıştı. ABD, Çin’in Huawei teknolojisini casusluk için kullanabileceğini ileri sürüyor.

Trump’ın kararnamesiyle eş zamanlı olarak Amerikan Ticaret Bakanlığı da Huawei’yi özel bir listeye alarak, bu şirkete teknoloji satılmasını federal hükümetin onayına tabi kıldı.

Beyaz Saray Trump’ın aldığı önlemi, “Amerika’yı dış düşmanların, giderek artan şekilde, bilgi ve iletişim teknolojisinde kullanılan altyapıları ve servislerdeki kırılganlıkları istismar etme çabalarından koruma” amacı taşıdığını duyurdu

Huawei ise bu adımların ABD’yi “ne daha güvenli ne de daha güçlü” kılacağını, Amerikalı tüketicileri geri ve kötü teknolojilere mahkum etmekten öte faydası olmayacağını savundu.

Huawei Yönetim Kurulu Başkanı Liang Hua, hafta başında “devletlerle anti casusluk anlaşmaları imzalamaya hazır olduklarını” duyurmuştu. Şirketin İngiltere hükümetiyle böyle bir anlaşma imzalaması bekleniyor. Başbakan Theresa May hükümeti kamuoyuna resmen duyurmasa da Huawei’yi İngiltere’nin 5G altyapısını inşa etme sürecine katmış durumda ve May bu konudaki planlarını basına sızdırdığı gerekçesiyle ay başında Savunma Bakanı’nı görevden almıştı. Huawei aynı zamanda, Türkiye’de 5G altyapısı için Turkcell’in ortaklarından biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.