Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Savaş mı çıkacak” derken, Vaşington-Tahran hattında gayriresmi diyalog kanalları devreye girmiş bile!

ABD ile İran arasındaki gerginliğin sıcak bir çatışmaya evrilebileceğine dair endişeleri yükselten haberlerden sonra bugün ise gündemde Vaşington ile Tahran arasında gayriresmi kanallarla iletişim kurulmaya çalışıldığı haberleri öne çıkıyor.

ABD Başkanı Donald Trump dün Beyaz Saray’da İsviçreli mevkidaşı Ueli Maurer’i ağırladı ve gazetecilerin ABD’nin İran’la savaşa tutuşup tutuşmayacağına dair sorusuna “Umarım hayır” yanıtını verdi.

“İsviçre, ABD-İran arasında arabuluculuk yapıyor”

ABD Başkanı Trump 16 Mayıs Perşembe günü İsviçre Federasyonu Cumhurbaşkanı Ueli Maurer’i Beyaz Saray’da ağırladı.

İsviçre Cumhurbaşkanı Ueli Maurer’in yaptığı ziyaret daha önce planlanmamıştı. Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin “Ortadoğu ve Venezüela’daki krizler de dahil olmak üzere bir dizi uluslararası sorunu” ele aldığı belirtildi. Açıklamada, “Başkan Trump, İsviçre’nin ABD adına uluslararası arabuluculuk ve diplomatik ilişkileri sağlama rolüne karşı duyduğu minnettarlığını dile getirdi” denildi.

İsviçre, 1980’den beri diplomatik ilişkileri bulunmayan ABD ve İran arasında arabuluculuk rolü üstleniyor ve Tahran Büyükelçiliği üzerinden İran’daki ABD çıkarlarına koruma sağlıyor.

CNN geçen hafta, Beyaz Saray’ın Başkan Trump’ı aramaları için İran yönetimine İşviçre aracılığıyla bir telefon numarası ilettiğini ileri sürmüştü. Trump da çarşamba akşamı “Umarım beni ararlar” deyip, Twitter’da “İran yakında konuşmak isteyecek” paylaşımı yapmıştı.

Umman ve Irak üzerinden Tahran’la gizli görüşme arayışı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 8 Mayıs’ta Irak’ın başkenti Bağdat’a sürpriz bir ziyarette bulundu.

Başkan Trump’ın diyalog arayışının, 2017’de Kuzey Kore ile gizli bir iletişim kanalı açmış olan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından da desteklendiği bildiriliyor. Pompeo perşembe akşamı Umman Sultanı ile telefonda konuştu; bakanlık ikilinin Yemen’deki durum dışında, “Körfez bölgesine yönelik İran tehdidini” ele aldıklarını bildirdi.

Umman, 2015’teki nükleer anlaşmanın imzalanmasına giden süreçte, Obama yönetimi ile Tahran yönetiminden temsilcileri 2011’den itibaren gizlice ağırlayıp buluşturan ülke.  

The National’a görüş bildiren Vaşington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nden Randa Slim, Trump yönetimi ile Tahran arasında gizli görüşmeler yürütülecekse tutuklu takasının iyi bir başlangıç olabileceğini söylemiş. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nisan ayı sonunda New York ziyareti sırasında Trump yönetimi ile diyalog başlatmak üzere, tutsak takası önermiş, böyle bir talep gelmesi halinde şahsen kendisinin bu konuda inisiyatif kullanmaya yetkili olduğunu söylemişti.

BBC Arapça Servisi ise, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun geçen haftaki sürpriz Bağdat ziyareti sırasında Iraklı yetkililerden İran yönetimine “masaya gelmeleri” çağrısını iletmesini istediğini duyurdu.

NYT: Trump Pentagon’a “Savaş istemiyorum” dedi

New York Times (NYT) ve Washington Post gazeteleri, birkaç gündür, Trump’ın ekibinde İran’a yönelik tutum konusunda anlaşmazlık olduğuna, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın başını çektiği bir grubun askeri yöntemlere başvurulması için bastırırken, diğer bir grubun buna karşı çıktığına dair iddialara yer veriyordu. Başkan Trump’ın da “yalan haber” diyerek yalanladığı bu iddialardan sonra, NYT bugün, Trump’ın Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’a “İran ile bir savaş istemediğini” bildirdiğini yazdı. Gazete bu bildirimden sonra kıdemli diplomatların Vaşington-Tahran hattında yükselen tansiyonu düşürmeye çalışacaklarını kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.