Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-İran gerilimi: Trump’a göre Tahran yönetimi yakında müzakere masasına oturacak

ABD’nin acil görevi olmayan personelinin Irak’tan ayrılması talimatının ardından Almanya ve Hollanda da, ABD ve İran arasında yükselen tansiyon nedeniyle Irak güvenlik güçlerine verdiği eğitimleri askıya aldı. Gelişmeler bölgede sıcak çatışma yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırırken, Başkan Donald Trump “İran’ın yakında Washington ile konuşmak isteyeceğini düşündüğünü” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün acil görevi olmayan personeline, Irak’taki Amerikan diplomatik temsilciliklerinden ayrılması için talimat verdi. Karar, ABD Merkez Komutanlığı’nın Irak ve Suriye’de İran destekli potansiyel saldırı olacağı yönünde duyumlar olduğunu açıklaması sonrasında alındı. ABD geçen hafta yine benzer duyumları gerekçe göstererek Ortadoğu’daki askeri varlığını artırmaya başlamıştı.

Bu haberden kısa bir süre sonra, Almanya ve Hollanda, Iraklı güvenlik güçleriyle Peşmergelere verdikleri eğitimleri geçici olarak askıya aldıklarını açıkladı. Her iki ülke de eğitimlere ara verilmesine gerekçe olarak bölgede artan gerilime işaret etti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Amerikan basınında çıkan haberlerin aksine, Washington yönetimi içinde İran politikasına ilişkin bir kavga yaşanmadığını söyledi. Trump, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında “Farklı görüşler dile getirildi. Nihai ve kati kararı ben vereceğim. Bu basit bir süreç. Her kesim, görüş ve talimat göz önünde bulunduruluyor. Eminim ki İran yakında (bizimle) konuşmak isteyecek” değerlendirmesi yaptı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton (arkada) İran’a askeri müdahaleyi savunanların başında geliyor.

Amerikan basınına göre Trump yönetimi içinde İran’a askeri müdahale seçeneğini savunanlarla, karşıt görüşlüler arasında gerilim var. Askeri müdahale destekçileri olarak adı geçen isimlerin başını ise Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo çekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.