Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son yüzyılın en büyük kıtlığıyla boğuşan Kuzey Kore’ye Güney Kore’den yardım eli

Güney Kore, son yüzyılın en şiddetli kıtlığıyla boğuşan Kuzey Kore’ye tıbbi malzeme ve gıda yardımında bulunmak için harekete geçti. 8 milyon dolar değerindeki insani yardım, Birleşmiş Milletler (BM) eliyle Kuzey Koreli çocuklara ve hamile kadınlara ulaştırılacak.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Lee Sang-min, yardımın çabucak ulaşması için hükümetin Dünya Gıda Programı ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile görüştüğünü açıkladı. Güney Kore aynı zamanda gıda yardımlarını genişletmek için halktan da siyasi destek arayışını sürdürüyor.

Kuzey Kore, geçen hafta ülkenin yüz yıldan uzun süredir en şiddetli kıtlıkla karşı karşıya olduğunu duyurmuştu. Ayrıca BM’den gelen açıklamalarda, 10 milyon Kuzey Kore vatandaşının “ciddi gıda sıkıntısı” içinde olduğu belirtilmişti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, geçen şubat ayında Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ve ABD Devlet Başkanı Donald Trump arasındaki nükleer zirvenin başarısız olmasıyla kötüleşen iki ülke arasındaki ilişkilerde, yardımlar sayesinde bir ferahlama yaşanmasını umduğunu söyledi.

Yardımların gerçekten de bu amaca hizmet edip etmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Geçen hafta Kuzey Kore’ye ait bir propaganda internet sitesinde, Güney Kore’nin insani yardım önerilerinde bulunmasının “saygısızca” olduğu ve Seul’ün “boş konuşarak” temel meselelerden kaçtığı öne sürülmüştü.

ABD karşı çıkmadı

ABD müttefiklerine nükleer silahlarını ortadan kaldırana kadar Kuzey Kore üzerindeki ekonomik baskıları artırma çağrısında bulunmuş olsa da Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders Washington’un Güney Kore’den gelen yardımlara müdahale etmek gibi bir planı olmadığını söyledi.

Güney Kore, Kuzey Kore’ye son insani yardımını 2015’te, Kuzey Kore’deki sağlık hizmetlerini değerlendirmesi için BM Nüfus Fonu’na 800 bin dolar bağışlayarak yapmıştı.

Ayrıca Güney Kore, 2010’dan beri Kuzey Kore’ye gıda yardımında bulunmamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.