Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerikan halkının yüzde 40’ı için gelecek sosyalizmde

ABD’de Gallup araştırma ve danışmanlık şirketinin yapmış olduğu araştırmaya göre, halkın yüzde 43’ü sosyalizmin ülkelerine iyi geleceğini düşünüyor. Sosyalizmin “kötü” olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 51 iken, “fikrim yok” seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 6’da kalmış.

Oysa aynı soru bir başka anketle, 1942 yılında sorulduğunda, sosyalizmi ABD için iyi bulanların oranı yüzde 25, kötü bulanların oranı ise yüzde 40 olarak çıkmış. 77 yıl önce ankete katılanların üçte biri ise, 77 yıl önce bu soruya yanıt vermemeyi tercih etmiş.

Sosyal eşitlik temalı sosyalizm

Gallup araştırması Amerikalıların sosyalizmden ne anladığını da sorguluyor. Buna göre, sadece yüzde 17’lik bir kesim sosyalizmi üretim araçları üzerindeki devlet kontrolü olarak tanımlarken, halkın yaklaşık dörtte biri ise sosyalizmi bir tür sosyal eşitlik olarak görüyor.

1949’da “Önümüzdeki 50 yıl içinde sizce uluslar hangi yönetim tarafından idare edilecek?” sorusuna Amerikalıların yüzde 72’si “demokratik hükümetler” yanıtını verirken, 2019’da aynı yanıtı verenlerin oranı yüzde 57’ye gerilemiş.

Devlet kontrollü ekonomi mi serbest piyasa mı?

Araştırmanın bir başka sorusu ise devlet kontrolünün sınırlarına dair. ABD’lilerin önemli bir kısmı serbest piyasa taraftarı olsa da, özellikle eğitim, sağlık ve çevre koruma gibi konularda devlet kontrolünün ve sorumluluğunun genişletilmesinden yana olanların sayısında bir artış gözleniyor.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, geçtiğimiz günlerde yazdığı bir makalede Amerikan Demokratik Sosyalistleri adlı grubun öne gelen temsilcileri, ABD Temsilciler Meclisi’nin en genç üyesi Alexandria Ocasio-Cortez ve Demokrat Parti’nin başkan aday adayları arasında yer alan Bernie Sanders’ın, sol siyaseti ve “sosyalizm” kavramını ülkede popüler hale getirdiğine dikkat çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.