Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Usta yönetmen Yavuz Özkan hayatını kaybetti

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Yavuz Özkan 77 yaşında hayata veda etti. Bir süredir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Özkan, dün yoğun bakıma kaldırılmıştı.

Maden, Demiryol, Filim Bitti, Yengeç Sepeti, İki Kadın, Bir Kadının Anatomisi, Hayal Kurma Oyunları gibi sinema tarihimizin önemli filmlerine imza atan Özkan, bugüne kadar 44 film yönetti. Son filmi İstanbul’da Aşk 2010 yılında gösterime giren Özkan, Antalya Film Festivali, Adana Film Festivali, Ankara Film Festivali, İstanbul Film Festivali, İskenderiye Film Festivali ve SİYAD’dan toplam 27 ödül kazandı.

1942 yılında Yozgat’ta doğan Yavuz Özkan, gençliğinde Kütahya’da maden işçisi olarak çalıştı. 1978 yılında çektiği Maden filmi ile adını duyurdu. Filmin başrollerinde ise Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Hale Soygazi, Meral Orhonsay, Halil Ergün gibi isimler vardı. 1980’de Paris’e giden Özkan, burada da film ve tiyatro çalışmalarına devam etti. 1987’de Türkiye’ye döndü ve 1991 yılında Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı’nın (TÜRSAK) kurucuları arasında yer aldı. 1995 yılında ise Z-1 Film Atölyesi’ni kurdu. Atölyede kimseden destek almadan, sinemanın önde gelen isimleri ve akademisyenler ile birlikte ücretsiz sinema eğitimi verdi. 1998 yılından 2002 yılına kadar Film Yönetmenleri Derneği’nin genel başkanlığı görevini yürüttü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.