Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ötanazi savunucusu Philip Nitschke’nin “intihar kapsülü” Venedik Bienali’nde sergileniyor

Ötanazi savunucusu Philip Nitschke’nin, kullanıcılarının kendilerini tek bir tuşa basarak birkaç dakika içinde öldürebilmelerini sağlayan 3D baskılı “intihar kapsülü” Venedik Bienali’nde “Huzurlu bir ölüm” adıyla sergileniyor.

“Sarco” adı verilen ve fütüristik görünüme sahip bu makine şeffaf panellerle örülü bir tabuta benziyor. Makinenin içinde yer alan düğmeye basıldığında, kapsülün içi kademeli bir şekilde sıvı azotla doluyor. Kapsül, içerideki oksijen seviyesini düşürerek, kullanıcının ölmeden önce, bilinç kaybı yaşarken “hafif sarhoş” hissetmesine neden oluyor.

Ötanazi kapsülü Sarco, Venedik Bienali’nde sergileniyor.

Kullanıcılar zihinsel kapasite testinden geçmeli

Kullanıcıların kapsülün içindeyken bu fikirden vazgeçip kapağı açma olanakları da var. Ancak bunun için yönergeleri takip edip edemeyeceklerini tespit eden yapay zekâ destekli bir zihinsel kapasite testinden geçmeleri gerekiyor. Nitschke’ye göre makinenin amacı, “rasyonel yetişkinlere zarif ve şık bir ortamda huzurlu ve yasal bir ölüm seçeneği sunmak.”

Kullanıcı kapsülü istediği yere taşıyabilir

Kullanıcı, bu intihar kapsülünü istediği yere taşıyabiliyor. “İster Alpler’de ister bir gölün kıyısında… Hoşça kal demeye hazır hissedince düğmeye basın ve birkaç dakika içinde ölün” sözleriyle kapsülün tanıtımını yapan Nitschke, bu tercihle huzurlu bir ölüme kavuşulabilineceğini savunuyor. Kapsül ayrıca biyolojik olarak parçalanabilir materyallerden üretildiği için, gömme ve yakma işlemleri için de uygun bir tabut işlevi görüyor.

Avustralyalı bir doktor olan Philip Nitschke, Exit International adlı dünya çapında ötanazinin yasallaşmasını savunan bir topluluğun kurucusu. Ötanazi, hastanın tıbbi yardım alarak yaşamına son vermesi durumu için kullanılan bir terim. Hasta kişinin hayatta kalmasını sağlayan yapay destek ünitelerinin kapatılması da “pasif ötanazi” olarak tanımlanıyor. İsviçre, Almanya, Hollanda ve ABD’nin bazı eyaletlerinde yasal olan ötanazi, tedavisi kesin olarak mümkün olmayan ve hastaya acı veren terminal döneme yaklaşmış hastalar için hekim kontrolünde uygulanıyor.

11 Mayıs’ta kapılarını açan Venedik Bienali, 24 Kasım 2019’da sona erecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.