Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bloomberg: “Halefine olan güveni sarsılan Angela Merkel, başbakanlığı 2021’e kadar bırakmama kararı aldı”

Bloomberg muhabirleri Arne Delfs ve Patrick Donahue’nun, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yakın olduğu belirtilen ve isimleri açıklanmayan iki yetkiliye dayandırdığı haberine göre; geçen aralık ayında Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi (CDU) liderliğini Alman kamuoyunda “AKK” olarak da bilinen Annegret Kramp-Karrenbauer’e bırakan Merkel, genel seçimlerin düzenleneceği 2021 yılına kadar başbakanlık görevini sürdürmeye karar verdi.

Habere göre; Merkel’in bu kararı vermesindeki sebep ise, Kramp-Karrenbauer’in parti liderliğini almasından bu yana giderek azalan popülaritesi ve geçtiğimiz hafta sonu CDU’nun Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yaşadığı başarısızlık nedeniyle AKK’ya duyduğu güvensizlik. Bloomberg muhabirlerinin konuştuğu kaynaklara göre Merkel, Kramp-Karrenbauer’in başbakanlık görevi için henüz yeterince olgunlaşmadığını düşünüyor.

Merkel’in başbakanlığı bırakmama kararı almaya götüren süreçte bardağı taşıran son damla, AP seçimlerindeki başarısız sonuçların ardından Kramp-Karrenbauer’in partinin üst yönetimini Merkel’e danışmak gereği görmeden toplama kararı alması olmuş. Çok yakınındaki kaynaklara göre Başbakan Merkel, bu toplantının kendisi üzerinde koltuğunu bırakması için baskı amacıyla kullanılacağını düşünüyor. Bu yüzden de Merkel karşı bir hamleyle, 2021 yılına kadar başbakanlığını sürdürme ve “siyasi sermayesini Kramp-Karrenbauer’e destek için daha fazla tüketmeme” kararı almış.

CDU’nun geçen aralık ayındaki kongresi öncesi parti başkanlığına bir daha aday olmayacağını açıklayan Merkel, parti başkanlığı için üstü kapalı olarak Kramp-Karrenbauer’i desteklemişti. AKK, kongrede partinin eski Parlamento Grup Başkanı Friedrich Merz ve mevcut Sağlık Bakanı Jens Spahn’a karşı yarışmış ve parti başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Ancak Merkel, parti başkanlığı görevini bıraksa da, başbakanlık görevini sürdürmeye devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.