Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: ABD Türk pilotlara verilen F-35 eğitimlerini askıya alabilir

Reuters haber ajansı, ABD’nin Türk pilotlara verilen F-35 eğitimini sonlandırmayı ciddi bir şekilde düşündüğünü yazdı. Ajansa konuşan ve adını açıklamak istemeyen iki kaynak, kararın henüz kesinleşmediğini vurgulamış. ABD Savunma ve Dışişleri bakanlıkları ise Reuters’ın konuyla ilgili yazılı ilettiği soruyu yanıtlamamış.

ABD, Türkiye’nin satın aldığı S-400 Rus füze savunma sistemini topraklarına konuşlandırması halinde, Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılması ve yaptırımlara tabi tutulması da dahil bir dizi sert mukabil önlemi yedeğinde tutuyor. ABD mart ayında, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini satın alma kararını gerekçe göstererek F-35 savaş uçaklarına ait parçaların teslimatını askıya almıştı.

Bu arada Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın dün ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile telefonda görüştüğü bildirildi. Savunma Bakanlığı detay vermeden “görüşmede, güvenlik ve işbirliği konuları ele alındı” demekle yetindi.

Kremlin: S-400 teslimatında gecikme yok

Bakan Akar hafta başında S-400’lerin teslimatının gecikebileceğini söylemişti. “S-400 anlaşması imzalandı ve bitti, bunun böyle bilinmesi lazım” diyen Akar, “Haziranda yetişmeyebilir ama önümüzdeki aylarda gelecek” diye eklemişti. Sputnik Türkçe servisi, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un Akar’ın bu açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine şu yanıtı verdiğini yazdı: “Teslimat ilk başta planlanan zamandan önce yapılıyor. Türk tarafının ricası üzerine bu şekilde yapılıyor. Her şey plana göre ilerliyor. Teslimatın günü ya da ayı gibi ince ayrımlara gelirsek, bunun gibi sorulara cevap vermek Kremlin’in işi değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.