Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Kuzey Kore’nin nükleer müzakerecisi Kim-Trump zirvesindeki başarısızlığından ötürü idam edildi

Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo’nun adını vermeyen Kuzey Koreli kaynaklara dayandırdığı habere göre Kuzey Kore, Vaşington yönetimi ile nükleer müzakerelerdeki temsilcisi Kim Hyok-chol’ü ABD ile nükleer zirvedeki başarısızlığından ötürü “casusluk” suçlamasıyla idam etti.

Şubat ayında Vietnam’ın başkenti Hanoi’deki zirve, ABD Başkanı Donald Trump’ın aniden görüşmelerden çekilmesi ile sona ermişti.

Kuzey Kore basınında seçkin bir aileden gelen ve ABD’ye karşı nükleer caydırıcılık üzerine uzmanlaşmış diplomat Kim Hyok-chol’ün isminin aylardır anılmaması, üst düzey diplomatın akıbeti üzerine söylentiler yaratmıştı.

Sadece Kim Hyok-chol değil

Gazetenin haberine göre, Hanoi’deki başarısız zirvenin hazırlanmasında önemli rol alan temsilci Kim Hyok-chol’ün yanı sıra dört Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de geçen mart ayında idam edilenler arasında.

Zirvede görev alan üst düzey nükleer müzakerecilerden Kuzey Kore İşçi Partisi Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong-chol, iddialara göre çalışma kampına gönderildi ve “ideolojik eğitim”e tabi tutuldu. Kim Hyok-chol ile birlikte çalışan Kim Song-hye ve “kritik bir çeviri hatası yapıp Kim Jong-un’un otoritesine zarar veren” çevirmen Shin Hye-yong ise cezaevine gönderildi.

Chosun Ilbo’ya göre Kuzey Kore lideri, ülkesindeki hoşnutsuzluk karşısında dikkatleri dağıtmak için kitlesel bir tasfiye başlattı.

Gazetenin haberi şimdiye kadar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmasa da, basında yer alan önceki idam iddialarına yanıt veren Kuzey Kore’den şimdilik “aceleci yargılarda bulunmanın ve duruma dair yorum yapmanın uygunsuz olduğuna” yönelik muğlak bir açıklama geldi.

Kuzey Kore gazetesinde dikkat çeken ifadeler

Fakat 2013’te Kim Jong-un’un eniştesi ve akıl hocası Kim-Song-thaek’in idamından beri ilk defa Kuzey Kore devlet gazetesi Rodong Sinmun’da, “parti-karşıtı”, “devrim-karşıtı” ve “karşı devrimci” gibi ifadelerin bulunduğu bir haber yayımlandı. Chosun Ilbo’ya göre konuyla alakası olduğu tahmin edilen haberde şu sözler yer aldı:

“Başkalarının önünde lidere saygı duyuyormuş gibi yapıp sırtını dönünce başka şeylerin hayalini kurmak, lidere ahlaki sadakati bir kenara atan, parti karşıtı, karşı devrimci hareketlerdir ve bu insanlar devrimin amansız yargısından kurtulamayacaklardır”.

Bloomberg’e konuşan Kuzey Kore uzmanı Profesör Kim Dong-yub, Chosun Ilbo’nun haberi hakkında kuşkuları olduğunu belirtti. Profesör Kim, bu tür bir idamla “Kuzey Kore liderinin kendi başarısızlığını kabul etmiş olacağını” ve “Kim’in kendi otoritesini sarsacak bu tür bir eylemi göze almayacağını” öne sürdü.

Gizemli baskının hedefindeydi

22 Şubat 2019 tarihinde “Özgür Joseon” adlı Kuzey Koreli muhalif grupla ilişkili 10 kişilik bir grup, ellerinde sahte silahlarla geldikleri Kuzey Kore’nin Madrid Büyükelçiliği’nde diplomatik görevlileri darp edip sorgulamış, binadan duyulan çığlıklar üzerine olayın polise ihbar edilmesinden sonra temsilcilikteki arşiv ve cep telefonlarını yanlarına alıp hızla binadan uzaklaşmışlardı. İddialara göre saldırganların amacı, aynı zamanda eski Kuzey Kore Madrid Büyükelçisi Kim Hyok-chol hakkındaki bilgilere erişmekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.