Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki oy kaybı üzerine, Alman Sosyal Demokratlar’ın lideri Nahles istifa edeceğini açıkladı

Almanya’da hükümetin küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) lideri Andrea Nahles, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yaşadıkları oy kaybı nedeniyle istifa edeceğini açıkladı. Nisan 2018’de SPD’nin başına geçen Nahles, genel başkanlığın yanı sıra, partisinin meclis grup başkanlığı ve milletvekilliği görevlerini de bırakıyor.

Hükümetin büyük ortağı, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) de Nahles’in istifasının ardından koalisyonu devam ettireceklerini duyurdu. Nahles’in yerine Rheinland-Pfalz Eyaleti Başbakanı Malu Dreyer’in geçici olarak atanması bekleniyor. Dreyer, Rheinland-Pfalz’ın ilk kadın başbakanı unvanına sahip.

Yeşiller Almanya’da en popüler parti

AP seçimlerinin ardından Almanya’da Yeşiller’in yakaladığı büyük çıkış anketlere de yansımış durumda. Anket şirketi Forsa’nın 27-31 Mayıs günleri arasında ülke çapında yaptığı ankete göre, Yeşiller Partisi, CDU’yu geçerek ülkedeki en popüler parti konumuna geldi.

AP seçimlerinde SPD yüzde 11,9 oranında oy kaybına uğrayarak yüzde 15,4, CDU/CSU yüzde 7,5 oy kaybıyla yüzde 27,9 oranında oy almıştı. Bremen Eyalet Meclisi’nde yapılan seçimlerde ise SPD 73 yıl sonra ilk kez sandıktan birinci çıkamamıştı. Bu sonuçlar SPD içinde yoğun tartışmalara neden olmuş, Genel Başkan Nahles eleştirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.