Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bay Yüzde 10” olarak anılan Pakistan eski Cumhurbaşkanı Zerdari yolsuzluk nedeniyle tutuklandı

Pakistan’ın 11. Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, rüşvet yoluyla elde ettiği paraları sahte hesaplar aracılığıyla yurtdışına transfer ettiği iddiasıyla Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından tutuklandı.

Eski Cumhurbaşkanının Yolsuzlukla Mücadele Birimi tarafından gözaltına alındığı duyurulurken, Pakistan Mali Sorumluluk Bürosu da Zerdari’nin gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını teyit etti. Zerdari’nin hakkındaki “sahte banka hesapları ve kara para aklama” soruşturmaları nedeniyle tutuklandığı belirtildi. 

Zerdari tutuklanmasıyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi ise, tutuklama kararının siyasi olduğunu belirtti. 

Aldığı komisyon ve rüşvetten ötürü “Bay Yüzde 10” lakabıyla anılıyor

Federal Soruşturma Bürosu (FIA) 2015’te başlattığı soruşturma kapsamında, Zerdari’nin de aralarında olduğu yedi kişinin, 4 milyar Pakistan Rupisi’ni, 29 sahte hesap aracılığıyla yurtdışındaki bankalara gönderdiği iddia edilmişti.

Geçen yıl Anayasa Mahkemesi tarafından konuyla ilgili bir soruşturma heyeti oluşturuldu. Heyet yaptığı araştırmada 33 sahte hesabı daha ortaya çıkarıp, bu hesapları kullanan kişilerin sayısının yedi değil, 170 olduğunu mahkemeye sunmuştu.

Zerdari, davada kefalet ödeyerek tutuksuz yargılandı. Bugün dolan kefalet süresini uzatma talebinde bulunan Zerdari’ye İslamabad Yüksek Mahkemesi tarafından ret yanıtı geldi.

Yaptığı sözleşmelerde rüşvet ve komisyon almakla suçlanan Zerdari, ülkesinde “Bay Yüzde 10” (Mr. 10 Percent) lakabıyla biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.