Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dayanışma geri adım attırdı: Rus gazeteci Ivan Golunov hakkındaki suçlamalar düşürüldü

Rusya’da uyuşturucu bulundurduğu iddiasıyla ev hapsine alınan araştırmacı gazeteci Ivan Golunov hakkındaki suçlamalar düşürüldü; soruşturma dosyası, “suçluluğuna yeterli kanıt bulunmadığı” gerekçesiyle kapatıldı.

İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev soruşturma dosyasının kapatıldığını ve Golunov’un serbest bırakılacağını söyledi. Golunov’u gözaltına alan güvenlik güçleri ise açığa alındı. İçişleri Bakanı Kolokoltsev, Moskova’da bakanlığın uyuşturucu ile mücadele bölümlerinin başında olan iki general rütbeli bürokratı da görevden aldı.

Golunov’un avukatları, 37 yaşındaki gazetecinin çantasında ve evinde bulunan uyuşturucunun birileri tarafından gizlice yerleştirildiğini dile getirmiş, Golunov da masumiyetini kanıtlamaya ve adil bir soruşturmada işbirliği yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

Yolsuzlukla ilgili araştırmalarıyla bilinen Golunov’un yaptığı haberler yüzünden, cezalandırılmak amacıyla gözaltına alındığını öne süren meslektaşları ve insan hakları savunucuları, gazetecinin gözaltına alındığı ilk günden itibaren hem Moskova’da hem de ülke genelinde dayanışma eylemleri yapıyordu. Ülkenin önde gelen üç gazetesi dün Rusya’da eşine rastlanmamış bir dayanışma göstererek ortak manşetle çıktı. “Hepimiz Ivan Golunov’uz” manşetini atan gazeteler birinci sayfalarına başka haber de almadı ve ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, soruşturma kapsamında sunulan kanıtların ikna edici olmadığı, Golunov’un gözaltına alınması sırasında yasaların ihlal edildiğine dair büyük şüphelerin bulunduğu belirtildi. Meslektaşları, Golunov’un gözaltına alınması ve tutuklanmasının gazetecilik faaliyetleriyle ilgili olduğunu düşündüklerini vurguladı.  

Kommersant, Vedomosti ve RBK’nın ortak manşeti: “Hepimiz Ivan Golunov’uz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.