Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Intercept: “Brezilya’da hapiste olan eski Devlet Başkanı Lula’ya savcılar komplo kurdu”

Brezilya Anayasa Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın serbest bırakılması yönündeki talebi yeniden inceleyecek. Lula yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevi bittikten sonra tutuklanmıştı. Lula bugüne kadar hep masum olduğunu ve kendisine karşı yapılanların bir komplo olduğunu iddia etmişti. The Intercept’in yayınladığı özel haber davanın bir komplonun parçası olabileceği iddialarını kuvvetlendirdi.

Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva

The Intercept’in yayınladığı telefon görüşme kayıtlarına göre, ülkenin en önemli savcıları Lula’nın 2018 yılındaki seçimlerde iktidara gelmesini engellemek için bir komplo düzenlemiş. Komployu düzenleyen savcılar aynı zamanda bugün Lula’nın dosyasını yürüten savcılar ve o gün davaya bakan hâkim Sergio Moro. Üstelik Moro bugün, Brezilya’nın adalet bakanı.

Brezilya Adalet Bakanı Sergio Moro

Lula’ya karşı davaları yürüten savcılar ve hâkimler yıllardır hiçbir siyasi motivasyonları olmadıklarını söylüyordu. Ancak savcı ve hâkimlerin Telegram mesajlarında Lula’yı politik olarak nasıl yıpratabilecekleri ve Lula’nın partisi olan İşçi Partisi’nin (PT) seçim başarısının nasıl engelleneceği üzerine konuştukları ortaya çıktı.

Savcılar Lula’nın röportaj vermesini engellemeye çalışmış

Habere göre, Eylül 2018’de, seçimlerden hemen önce ülkenin saygın gazetelerinden biri olan Folha de Sao Paulo, hapishanedeki Lula ile röportaj yapmak için Anayasa Mahkemesine başvurmuş. Mahkeme dilekçeyi işleme koymuş ve olumlu karar vermiş. Bunun ardından Lula’nın dosyasını yürüten savcılar Telegram üzerinden konuşmaya başlamış. Savcıların yazışmalarının başlıca teması ise Anayasa Mahkemesinin kararını engelleme ve yok sayma stratejileri üzerine. Mesajlarda hâkim Moro’nun ve savcıların PT’nin iktidara gelmesinden çekindiği görülüyor. The Intercept ayrıca, ellerinde yayınladıklarından daha fazla bir bilgi ve belge arşivi olduğunu da açıkladı.

Haberin yayınlanmasının ardından, Brezilya Anayasa Mahkemesinin Lula’nın serbest bırakılması ile ilgili talebi yeniden görüşeceği duyuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.