Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya Akdeniz’de mülteci kurtaran sivil toplum kuruluşlarını para cezasına çarptıracak

İtalya’nın sol popülist 5 Yıldız Hareketi ile sağcı Lig Partisi’nden oluşan koalisyon hükümeti, Akdeniz’de mültecilere yönelik kurtarma çalışmaları yapan yardım kuruluşlarını yüklü para cezalarına çarptırmaya hazırlanıyor. Bu amaçla çıkarılan kanun hükmünde kararname, mülteci taşırken İtalya karasularını ihlal eden gemilerin kaptanlarının, sahiplerinin ve işletmecilerinin 50 bin euroya kadar para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Kararname ceza infaz yetkisini de İçişleri Bakanlığı’na veriyor.

Göçmen karşıtlığı ile oylarını artırıp hükümete ortak olan Lig Partisi’nin lideri Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, kararnameyi ihlal etmeyi alışkanlık haline getiren gemilere de el konulacağını bildirdi.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini.

Uluslararası kurtarma gemilerine geçen yıldan bu yana limanlarını kapatan İtalya’da, binden fazla göçmeni Akdeniz’den geçerken boğulmaktan kurtaran Alman biyolog ve tekne kaptanı Pia Klemp hakında “yasadışı göçe yardım” etmekten açılmış bir ceza davası da bulunuyor.

İtalyan hükümetinin çıkardığı son kararnamenin yasalaşması için parlamentodan onay alması gerekli. Hükümet ortakları parlamentoda yeterli çoğunluğa sahip olduğu için kararnamenin yasalaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Sözkonusu karaname ile ayrıca, protesto gösterilerinde yüzlerini kapatanlara 3 yıla kadar hapis ve 6 bin euroya kadar para cezası verilmesi, polislere sopa, beyzbol sopası ya da havai fişeklerle mukavemet uygulayanların da 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.