Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Savunma Bakanlığı: Türkiye ile ilişkilerimiz çok kıymetli, F-35 programına indirgenemez

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Yarbay Mike Andrews, “ABD stratejik ortağı Türkiye ile ilişkilerine büyük değer verir. İlişkilerimiz çok katmanlıdır, F-35 programına indirgenemez” dedi.

Amerikan devleti tarafından finanse edilen ve Ortadoğu’ya yönelik olarak Arapça yayın yapan AlHurra televizyonuna demeç veren Andrews, Ankara’nın Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle F-35 programının askıya alınması kararının iki ülke askeri ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusunu yanıtladı. Pentagon sözcüsü ülkesinin ay sonunda Türkiye’de düzenlenecek Anadolu Kartalı tatbikatına katılacağını da hatırlatarak “Türkiye ile güvenlik konusunda çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Türkiye’nin S-400 almaktan vazgeçmesi halinde F-35 programına “memnuniyetle” geri alınacağını da belirten Andrews, Türkiye’nin programda kalacağından umutlu olduklarını ve “meşru savunma ihtiyaçlarını karşılamak için” görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Andrews’un açıklamalarını Alhurra ile aynı bünyede yayın yapan Amerika’nın Sesi (VoA) Türkçe altyazı ile youtube kanalında ve internet sitesinde yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: F-35’ler ülkemize mutlaka gelecektir

Mike Andrews’un açıklamaları öncesinde, perşembe günü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ayrı ayrı, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın geçen hafta Akar’a gönderdiği mektupla ilgili tepki beyan etmişlerdi. Bakan Çavuşoğlu Türkiye’nin bir mektupla karar değiştirmeyeceğini ve S-400’lerin Türkiye’ye geleceğini vurgularken, Akar üslup ve içeriğin müttefiklik ruhuna uygun olmadığının altını çizmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da bakanlar kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Umarız Amerikan yönetimi, özellikle Pentagon, bu S-400 meselesini bahane ederek burada ikili ilişkilere kalıcı zarar verecek tavır ve tutumlarından bir an önce vazgeçerler. Çünkü orta uzun vadede bu sorun mutlaka aşılacaktır. Türkiye’nin hakkı olan F-35’ler ülkemize mutlaka gelecektir” açıklamasını yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.