Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Slovakya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı, yolsuzluk karşıtı çevre aktivisti Zuzana Çaputova göreve başladı

Zuzana Çaputova (45), Slovakya’da yolsuzluklarla mücadele edeceği sözünü vererek, mart ayında cumhurbaşkanlığına seçilmişti. Görevine ise resmen bu cumartesi günü, meclisteki törende yemin ederek başladı.

Slovakya’nın yeni Cumhurbaşkanı Zuzana Çaputova mecliste yemin ederken (15 Haziran 2019, Bratislava/Slovakya).

Seçim kampanyası sırasında “Kötülüğe karşı durun” sloganı ile halkın sempatisini kazanan Çaputova siyasetin içinden gelen bir isim değil. Ama memleketi Pezinok yakınlarında inşa edilmesi planlanan bir katı atık sahası projesine karşı başarılı mücadelesiyle 2016’da Goldman Çevre Ödülü’ne layık görülünce sadece ülkesinde değil dünyada da tanınmıştı. Çaputova kampanyasında seçmene ülkesindeki yolsuzlukları ortaya çıkarmayı ve bu amaçla “savcıların ve polisin siyasi nüfuzunu kıracak sistematik bir değişim süreci başlatmayı” vaat etmişti.

Slovakya’da cumhurbaşkanlığı sembolik bir makam. Cumhurbaşkanlarının yetkileri uluslararası anlaşmaları onaylama, yüksek yargı üyelerini belirleme ve parlamento tarafından yapılan yasaları tekrar değerlendirilmesi için geri gönderme gibi alanlarla sınırlı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.