Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de esaret altında tutulan Beluga balinaları artık İzlanda’daki yeni yuvalarında

Adları “Küçük Gri” ve “Küçük Beyaz” olan 12 yaşındaki iki dişi Beluga balinası, Çin’deki Changfeng Okyanus Dünyası’ndan özel olarak tasarlanmış konteynırlarla İzlanda’ya ulaştı.

Her biri 900 kiloyu bulan 4 metre uzunluğundaki iki balinanın, İzlanda’nın güney kıyılarındaki Westman Adaları’ndan biri olan Heimaey’deki Klettsvik Koyu’nda bulunan özel barınaklarına yolculuğu başladı.Yıllarca esaret altında yaşayan balinalar için derinliği 10 metreyi bulan ve 32 bin metrekare genişliği olan korunaklı bir yer hazırlandığı, bunun nedenin de sualtı yaşamında kendi başlarına hayatta kalamayacakları olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda turistler de botlar aracılığıyla balinaları görebilecek.

“Sea Life Trust” adındaki deniz canlılarını koruma vakfı proje hakkında; dünyanın ilk açık deniz Beluga balina barınağı olan Klettsvik Koyu’nun balinalar için daha uygun şartlar oluşturacağını düşünüyor. Vakfın başkanı Andy Bool da Beluga balinalarının uzun yolculuğa hazırlıkları için 18 aydır çalıştıklarını söyledi.

2 veya 3 yaşlarında yakalanan balinaların asıl yaşam alanları Rus Arktik Denizi’nde. Beluga balinalarının ortalama yaşam süresi 40 ila 60 yılı buluyor.

Whale & Dolphin Conservation Vakfı’ndan Cathy Williamson da “3 binden fazla balina ve yunus hâlâ esaret altında yaşamlarını sürdürüyor. Bu canlıların da ilerleyen zamanlarda ‘Küçük Gri’ ve ‘Küçük Beyaz’ın yanına getirilmelerini bekliyoruz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.