Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Etiyopya Genelkurmay Başkanı darbe girişimini önlemeye çalışırken öldürüldü

Etiyopya’nın dokuz özerk eyaletinden biri olan Amhara’da ilginç ve kanlı bir darbe girişimi yaşandı. Gelen haberlere göre, eyaletin istihbarat servisine başkanlık eden General Asamnew Tsige, eyaletin yönetimini ele geçirmek üzere darbe girişiminde bulundu. Olaylar sırasında Eyalet Başkanı Ambachew Mekonnen ve danışmanı, darbeciler tarafından vurularak öldürüldü.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed darbe girişimi ertesinde kameraların karşısına askeri üniforma ile çıktı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ise pazar sabahı erken saatlerde askeri üniforma ile kameraların karşısına geçerek, Genelkurmay Başkanı Seare Mekonnen’in de darbe girişimini önlemeye çalışırken öldürüldüğünü duyurdu. Mekonnen’in kendi koruması tarafından ve danışmanı Ezez Wasie ile birlikte evinde öldürüldüğü bildirildi.

Ahmed darbe girişiminin bastırıldığını da bildirdi. Ancak ülkede internet kesik ve bağımsız kaynaklardan haber almakta zorluk çekiliyor. ABD Büyükelçiliği, Amhara eyaletinin en büyük kenti Bahir Dar ile ülkenin başkenti Adis Ababa’da da yer yer silahlı çatışmaların yaşandığına dair duyumlar aldıklarını belirterek, Amerikan vatandaşları için uyarı yayınladı.

ABD Etiyopya Büyükelçiliği, Adis Ababa’da silahlı çatışma haberleri aldığını belirterek güvenlik uyarısı yayınladı.

Başbakan Abiy Ahmed’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Amhara bölgesel yönetimindeki darbe girişiminin bütün Etiyopyalılar tarafından kınanması gerektiği ve federal yönetimin sözkonusu silahlı grubu “yenmeye muktedir” olduğu vurgulanmıştı.

Etiyopya Başbakanlık Ofisi’nden darbe girişimi ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Nisan 2018’de hükümet karşıtı ayaklanma sonrası ülkenin başına gelen Abiy Ahmed siyasi mahkumların salıverilmesi, ekonomik reformlar ve insan hakları ihlallerinin sorumlularının yargılanması gibi adımlarla önemli bir kesimin desteğini alıyor. Ahmed komşu Eritre ile bir barış anlaşması da imzaladı ama 100 milyon nüfuslu Etiyopya içindeki bölgesel etnik gerginlikleri yönetmekte zorlandığı söyleniyor. Amhara eyaleti, Amhara etnik grubunun çoğunluk olduğu bir bölge. BBC geçen ay bölgede Amharalar ile diğer bir etnik grup olan Gumuzlar arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişinin öldüğünü yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.