Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya devlet televizyonu ABC’nin devlete karşı basın özgürlüğü mücadelesi

Bu ayın başında yayımladığı “Afgan Dosyaları” adlı, Avustralya Özel Kuvvetleri’nin Afganistan’da karıştığı sivil ölümler, yargısız infazlar gibi olayları ele alan haber dizisi sebebiyle Avustralya Federal Polisi’nin hedefi olan Avustralya’nın resmi kamu yayın kuruluşu ABC, devlete karşı yasal mücadele başlattı.

Haber dizisinin yayımlanmasından sonra polisler, kuruluşun Sydney ofisine gelip veritabanını aramış ve ilgili gördüğü belgeleri almıştı. Federal Mahkeme’ye başvuran ABC, polislerin arama izninin geçersiz olmasını istedi. ABC’nin talepleri arasında mühürlü zarflar içinde tutulan bilgilere polisin erişiminin engellenmesi ve belgelerin iade edilmesi de var.

5 Haziran’daki polis baskını sırasında polisler ABC avukatlarıyla görüştü.

ABC Genel Müdürü David Anderson, “siyasi iletişim hakkını” ihlal ettiği için arama izninin anayasaya aykırı olduğunu savunuyor. Anderson, polisin yasal itiraz süreci bitmeden belgeleri açmayacağını taahhüt ettiğini söyledi.

Avustralyalı araştırmacı gazeteciler Dan Oakes ve Sam Clark, yüzlerce sayfalık gizli Savunma Bakanlığı belgelerine dayanarak Avustralya Özel Kuvvetleri’nin karıştığı sivil ölümleri ve çok sayıdaki görevi kötüye kullanma olayını ortaya çıkarmıştı.

Gazetecilerin savunulması ve basının kamu yararını ilgilendiren konularda haber yapma hakkının korunması amacıyla yeni yasal düzenlemelerin yapılması için her yola başvuracaklarını söyleyen Anderson, “Kolektif ve bireysel olarak gazeteciler ile muhbirlerin yasal korumasındaki zayıflıklara eğilinmesi ve anlamlı, acil reformların yapılması için hükümet ile yapıcı bir şekilde çalışma sözü veriyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.