Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biri solcu, diğeri aşırı sağcı iki iş insanı, Soros ve Koch, ABD dış politikasını kökten değiştirmek için işbirliği yapacak

ABD’nin farklı ideolojik uçlarda yer alan iki ultra zengini George Soros ve Charles Koch, güçlerini birleştirme kararı aldı. İkili, ABD hükümetlerinin savaş politikalarını sona erdirmeyi amaçlayan ortak bir düşünce kuruluşu kuracak. Önümüzdeki yıl faaliyetlerine başlaması beklenen yeni kuruluşun ilk yıl bütçesi 3.5 milyon dolar olacak.

Bir yanda sol görüşlü, liberal spekülatör George Soros, diğer tarafta ise zaman zaman aşırı sağa kaçan görüşleriyle tanınan muhafazakâr iş insanı Charles Koch.

Türkiye’de son dönemde Gezi’ye destek verdiği iddialarıyla gündeme gelen, Açık Toplum Vakfı’nın kurucusu, her daim komplo teorilerinin odağında yer alan George Soros, Türkiye’ye hiç de yabancı bir isim değil. Charles Koch ise bir dönem ABD’de bir hayli güçlenen radikal sağcı Tea Party’nin (Çay Partisi) en önemli finansörüydü.

İkili, ideolojik farklılıklarını bir kenara bırakarak, ABD hükümetlerinin dış politikasını birlikte etkileme kararı aldı. Amaçları, “daimi savaş” politikasına son vermek ve tamamen yeni bir dış siyaset oluşturmak. Soros ve Koch, dünyaya yaklaşımı tehdit, yaptırım ve bombalama yerine diplomasi ve kısıtlama olan yeni bir dış siyaset düşünce kuruluşunu finanse edecek. Kuruluşun adı “The Quincy Institute for Responsible Statecraft” (Sorumlu Devlet Yönetimi için Quincy Enstitüsü) olacak. 2020’de çalışmalarına başlayacak bu yeni düşünce kuruluşunun bütçesi 3.5 milyon dolar olacak.

Oluşumun içinde yer alan ve Boston Globe gazetesine konuşan kaynaklar, bu kuruluşun nihai amacının barışçıl bir dış politikanın oluşturulmasına katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Enstitünün kurucularından Trita Parsi, Soros ve Koch’un farklılıklarına rağmen birlikte çalışacak olmalarının bitmez tükenmez savaşların sona ermesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurguladı ve Amerikan dış siyasetinin temellerine son çeyrek yüzyılda hiç yapılmadığı gibi meydan okuyacaklarını belirtti.

Diğer kuruculardan biri de antimilitarist bir emekli asker olan Andrew Bacevich.

Bachevich’e neden bu oluşuma katıldığı sorulduğunda, The Quincy Institute’un hem yenilikçileri hem de anti müdahaleci muhafazakârları yeni ve daha az askeri bir yaklaşımı dikkate almaya davet edeceğini ve sonsuz savaşa karşı olup ülkenin dış siyaset gündemine barış arayışını yeniden koymak istediklerini söyledi.

Tüm büyük Washington düşünce kuruluşları ABD’nin her cepheden tehdit altında olduğunu ve dolayısıyla her cephede var olması gerektiğini, yani 800 harici askeri üssün muhafaza edilmesi ve bitmek bilmeyen çatışmalar için trilyonlarca dolar harcanması gerektiğini savunuyor.

Ama Soros ve Koch öyle düşünmüyor. Boston Globe’a konuşan kaynaklara göre, Amerikan askerinin Afganistan ve Suriye’den çekilmesi, İran ile nükleer anlaşmaya geri dönülmesi, Çin ve Rusya’ya karşı daha ılımlı yaklaşılması, Venezüela ve Küba’da rejim değişikliği arayışlarından vazgeçilmesi ve savunma bütçesinin azaltılması öncelikler arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.