Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mültecilere yönelik linç girişiminin sorumlusu kim?

Mülteci meselesi giderek daha can alıcı bir hale geliyor. İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, son dönemde linç girişimleriyle gündeme gelen sorunun çözümü için öncelikle siyasi figürlerin kullandığı ve medyanın da “meşrulaştırdığı” ayrıştırıcı dilin terk edilmesi gerektiğini söylüyor.

İstanbul Küçükçekmece’deki İkitelli Mahallesi’nde, bir çocuğun taciz edildiği iddiaları, geçen pazar akşamı Suriyeli mültecilere yönelik linç girişimine dönüştü. Olayın yaşandığı gece bir grup, Suriyeli mültecilere ve dükkanlarına zarar verdi. Polis, toplanan gruba müdahale etti. Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılarak tekrar toplanan gruptan bazı kişiler gözaltına alındı.

Geçen pazar günü mültecilere yönelik linç girişimi sonrası İkitelli’de16 kişi gözaltına alındı.

Taciz iddiaları yalan çıktı, provokasyona sebep olan 16 kişi gözaltına alındı

Öte yandan emniyet kaynakları, söz konusu taciz iddialarını yalanladı. Suriyeli mülteci bir çocuğun evinin camından, 12 yaşındaki başka bir çocuğa “gel” dediği olayda herhangi bir fiziki temas yaşanmadığı bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, İkitelli provokasyonuyla ilgili yürüttüğü çalışma kapsamında, olayların “İkitelli Gençlik Grubu” adı altında kurulan ve 58 kişinin üye olduğu mesajlaşma grubu üzerinden büyütülmeye çalışıldığını tespit etti.

Düzenlenen eşzamanlı operasyonla “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan haklarında gözaltı kararı verilen 13 grup üyesinden 11’i yakalandı. Böylece daha önce yakalanan beş şüpheliyle birlikte gözaltına alınanların sayısı 16’ya yükseldi.

İkitelli’de genel atmosfer nasıl?

Linç girişiminin yaşandığı Mehmet Akif Mahallesi’nin muhtarı Fatih Özçelik’ten bilgi almak için yola çıkıyoruz. Bağcılar-Kirazlı metro istasyonundan İkitelli’ye bağlanan aktarma noktasında olağandışı bir polis yoğunluğu fark ediyoruz. Aktarma noktasından geçen neredeyse her iki vatandaştan biri durdurularak GBT sorgusundan geçiriliyor.

Kirazlı metro istasyonundan çıkarak mahalleye giden minibüslerden birine biniyoruz. Bu esnada Mehmet Akif Mahallesi Muhtarı Fatih Özçelik’ten bir mesaj alıyoruz. “Yaptıkları istişareler neticesinde en azından şu an için görüşmemizin mümkün olmadığını” söyleyen Özçelik, bunun yalnızca bize özgü olmadığını, genel bir karar olduğunu da belirtmeyi ihmal etmiyor.

İkitelli’de yaşanan linç girişiminin sebepleri neler?

İkitelli’de mültecilere yönelik yaşanan linç girişimi hakkındaki görüşlerini sorduğumuz İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, siyasi figürlerin kullandığı ve medyanın da “meşrulaştırdığı” dili ve kasıtlı dezenformasyonu işaret ediyor.

Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği “Medyada Mülteciler: Hak Odaklı Habercilikte İyi Örnekler” panelinin katılımcılarından biri olan Çorabatır, siyasi figürlerin kullandığı ve medyanın da “meşrulaştırdığı” dilin değişmesi gerektiğini söylüyor.

Mülteci krizinin Türkiye’de en başından beri “siyasileştiğini” söyleyen Çorabatır, siyasi figürlerin kullandığı dil yüzünden vatandaşların siyasi tercihlerine göre mültecilere yaklaşımının değiştiğini söylüyor.

Çorabatır ayrıca, Suriyeli mültecilerin kim olduklarını ve neden Türkiye’ye geldiklerini Türk toplumuna doğru bir şekilde anlatan bir yapının kurulamadığını belirterek, bunun dezenformasyon denilen yanlış ve eksik bilgilerin kasıtlı olarak yaygınlaştırılmasının önünü açtığını söylüyor. Çorabatır’a göre bu dezenformasyonlar, mültecilere yönelik kızgınlığa ve dolayısıyla İkitelli’de yaşandığı gibi irili ufaklı linç ve saldırı girişimlerine yol açıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.