Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi bir darbe girişiminin püskürtüldüğünü açıkladı

Sudan’da yönetimi elinde tutan Askeri Geçiş Konseyi, askeri bir darbe girişiminin yaşandığını ancak bunun püskürtüldüğünü açıkladı. Darbe girişimi Sudan’da Ömer el Beşir’in devrilmesinin ardından yönetimi elinde tutan Konsey ile sivil göstericiler arasındaki barış görüşmeleri sona yaklaşmışken meydana geldi.

Darbe girişimi ve bunun başarısız olduğu haberi Askeri Geçiş Konseyi üyesi General Cemal Ömer tarafından 11 Temmuz günü açıklandı. Ömer, yaptığı açıklamada “Subaylar, erler, emekli askerler ve istihbarattan kişilerin katılımıyla bir darbe girişimi oldu” dedi.

Ömer’in açıklaması aynı zamanda ulusal yayında da canlı olarak paylaşıldı. Ömer darbe girişiminin ordu tarafından püskürtüldüğünü belirtmekle birlikte, bu girişimin ne zaman yaşandığını açıklamadı. Ömer, darbe girişiminin Konsey ile siviller arasındaki barış görüşmelerini hedeflediğini de sözlerine ekledi.

General Cemal Ömer

Geçen cuma günü Askeri Geçiş Konseyi ile sivillerin çatı organizasyonu Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında barış görüşmelerinde sona yaklaşıldığı açıklanmıştı. Buna göre, üç yıllık bir geçiş süreci öngörüldü. İlk 21 ay ülkeyi Askeri Geçiş Konseyi yönetecek, geride kalan zamanda yönetimi siviller devralacaktı. Barış görüşmelerinin final belgesi henüz ortaya çıkmadı ancak birkaç gün içinde bunun ortaya çıkacağı söyleniyor.

Ne olmuştu?

Sudan’da 2018 yılının Aralık ayında başlayan ekmek isyanları sonunda, ülkeyi 1989’dan bu yana yöneten Mareşal Ömer el Beşir 11 Nisan 2019’da yönetimden düştü ve yargılanmak üzere hapsedildi. Bunun ardından yönetimi generallerden oluşan Askeri Geçiş Konseyi üstlendi. Ancak el Beşir’in düşmesini sağlayan sokak protestocuları Konsey’in yönetimi sivillere bırakmasını talep ediyor.

Nisan ayından bu yana devam eden sokak protestolarında askerlerin sivillere müdahalesi sonucu birçok Sudanlı hayatını kaybetti. Ancak siviller ve Askeri Geçiş Konseyi arasındaki barış görüşmeleri ve yönetimin sivillere devredilip devredilmeyeceği soruları için bir siyasal diyalog mekanizması kuruldu. Bu mekanizma barış görüşmelerini ileri bir noktaya taşıdı. Dün açıklanan başarısız darbe girişiminin ise bu mekanizmayı hedef aldığı söyleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.