Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı aldı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu öne süren Avrupa Birliği (AB), Türkiye’ye bir dizi yaptırım uygulama kararı aldı. Brüksel’de toplanan üye ülkelerin dışişleri bakanlarından oluşan Dış İlişkiler Konseyi’nin onay verdiği yaptırımlar şöyle:

  • 2020 yılında Türkiye’ye verilecek 400 milyon euro tutarındaki katılım öncesi mali yardımlarda 146 milyon tutarında kesinti yapılacak.
  • Kapsamlı Havacılık Anlaşması müzakereleri askıya alınacak.
  • Ekonomi, enerji, taşımacılık ve tarım konularındaki kurumsal ve üst düzey diyalog askıya alınacak.
  • Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye yönelik kredi verme faaliyetleri askıya alınacak.

Gündüz saatlerinde alınan yaptırım kararının açıklanmasının, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili anma törenleri ile çakıştığı için ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ricası üzerine akşam saatlerine ertelendiği bildirildi.

Oybirliğiyle alınan kararda, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerine ve AB üyesi Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ek yaptırımlar uygulanabileceği de belirtiliyor. Sözkonusu ek yaptırımlar,  sondaj faaliyetlerine kişi ve kurumların da yaptırım kapsamına alınmasını öngörüyor.

AB geçen ay Türkiye’den sondaj faaliyetlerine son vermesini istemiş, aksi takdirde cezai müeyyide uygulayacağını duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.