Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akşener’den hükümete: “Bu arkadaşların ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diye bir inançları var. Değişik bir felsefe, idiotloji…”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuştu.  Konuşmasına 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Akşener, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek devam etti.

“Ekonomik gelişmeler Erdoğan tipi başkanlığın işlemediğini gösterdi” diyen Akşener, Merkez Bankası Başkanı gibi ekonomi alanında yetkin konumlardaki kişilerin görevden alınmalarını eleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı kastederek “Biz hazinenin başından damadı al dedik, o gitti damadın etrafında güvenilir kim varsa görevden alıyor. Döviz ve faiz düşmesin diye her şeyi yapıyor. Tam dolar düşecek gibi oluyor, damat bir sunum yapıyor dolar yine fırlıyor” dedi.  Kredi risk primlerine de değinen Akşener, Türkiye’nin risk priminin 400 puanı aştığını, yatırım için Türkiye’nin krizdeki Yunanistan’dan, Pakistan’dan ve Mısır’dan daha riskli olduğunu söyledi.

Akşener, Cumhurbaşkanı’nın ülke ekonomisine müdahalelerini de eleştirdi, orta ve uzun vadeli faizlere değindi.

”Görünen o ki Sayın Erdoğan Merkez Bankası’nın faizi indirmesini isterken, ihtiyat akçesinin de daha fazlasını almak istiyor. Bunu bir yararı olmayacak sayın Erdoğan. Küçük esnafımız, sanayicimiz için önemli olan orta ve uzun vadeli faizlerdir. Merkez Bankası’na faizleri indir başkası yaptığınızda belki gecelik faiz düşer ama orta ve uzun vadeli faiz artar. Çünkü yatırımcı bunun risk ve enflasyon getireceğini gördü. Keşke her şey emrettiğinizde ve istediğiniz gibi gerçekleşse. Ekonomi, bilim ve teknoloji bu şekilde gelişmiyor. Bu şekilde devam ederse TL değer kaybetmeye devam edecek, enflasyon artacak.”

Hükümeti tasarruf yapmaya çağıran Akşener, konuyla ilgili, “Eğer bir ülkede tasarrufları artırırsan dışarıya muhtaç kalmadan ülkene kaynak aktarırsın. Tasarrufa devlette gideceksin. Ama gitmiyorsun. Nereden biliyorum? Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesine göz diktiğin için, bütçe açığı hedefine 6 aydır ulaştığın için biliyorum.” şeklinde konuştu. Makam harcamalarını eleştirirken MFÖ grubunun “Ali Desidero” şarkısına da atıfta bulunarak, “Bu arkadaşların ‘itibardan tasarruf olmaz’ diye bir inançları var. Değişik bir felsefe, idiotloji… Önce bu felsefeyi bir kenara bırakacaksın. Lüks harcamaları kısın, birkaç uçağınızı satın, bakanlarınızı tarifeli uçakla uçurun bir zahmet” dedi. 

Akşener, konuşmasında AB’nin Türkiye’ye Kıbrıs’ta yapılan sondaj çalışmaları sebebiyle yaptırım uygulamasına da değindi, ”Bugüne kadar yanlışlarına karşı çıktığımız iktidarın, bu konuda arkasında olduğumuzu ilan ediyoruz” dedi. Akşener konuyla ilgili ayrıca şunları da söyledi.

“Akdeniz’deki sondaj çalışmaları Türkiye’nin hakkıdır ama dün yapılan hataları görmezden gelemeyiz. 2004’te Kıbrıs AB’ye üye yapılırken veto hakkımı kullanmadık. Adaların işgaline sessiz kalırsanız Ege’yi kaybederiz dedik. Adasından vazgeçenin denize sahip olması mümkün mü? Ama yaptırım kararı alan AB’ye bir çift sözümüz var: Kendinizi medeniyetin beşiği kabul ederken, Akdeniz’deki hukuksuzluğa sahip çıkmaya utanmıyor musunuz? Siz bu tutum ve davranışı gösterdiğiniz sürece İYİ Parti sonuna kadar bu tavrınızın karşısında tavır almaya devam edecektir. Ege bir Yunan denizi değildir. Akdeniz’in her metrekaresi Rumların kıta sahanlığı içinde hiç değildir. İse işgal altındaki adalarınızı geri almakla başlayın, şımarık Yunan askerlerinin mangal partilerine son verin.”

Son olarak kendisi hakkında açılan FETÖ üyeliği soruşturmasına değinen Akşener, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın diye verdiğimiz önergeler iktidar partisinin oyları ile reddediliyor. Ama bununla kalmayıp emirle hakkımda soruşturma açtılar, ifademi bile almadıkları soruşturma için gizlilik kararı verdiler. Dün bir dilekçe verdim ve hakkımda yapılan soruşturmanın at izi mi it izi mi olduğunun tespiti, bu sürecin sorumlularının tespiti, FETÖ’nün siyasi ayağının ifadelerim ile hızlıca tespiti ve Türk siyasetinin şeffaflık ilkelerine sıkı sıkıya bağlanması için hakkımda yürütülen soruşturmanın gizlilik kararının kalkması ve ifademin alınmasını talep ettim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.