Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan S-400 yaptırımları konusunda ikircikli açıklamalar

ABD Başkanı Donald Trump, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki sorulara aynı gün içinde iki farklı cevap verdi. Trump, önce Beyaz Saray’da Oval Ofis’teyken, şu sırada gündeminde bu konunun olmadığına işaret eden bir şekilde “Türkiye’ye yaptırım uygulayacak mısınız?” sorusuna “Hayır, şu anda buna [konuya] bakmıyoruz” cevabını verdi.

İlerleyen saatlerde Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi ağırlayan Trump birlikte düzenledikleri basın toplantısında ise, soru bu kez “Türkiye’ye yaptırım uygulamaktan vaz mı geçtiniz?” olarak formüle edildiğinde, yanıtı farklı oldu: “Bakıyoruz, bakıyoruz. Pek çok nedenden dolayı çok, çok zor bir konu, o nedenle bakıyoruz. Bir önceki yönetimde daha iyi olabilirdi. Önceki yönetim Türkiye konusunda bazı büyük hatalar yaptı ve bu çok kötü oldu. O nedenle bakıyoruz. Ne yapacağımızı göreceğiz. Bunları henüz duyurmadık.”

Trump’ın beyanları, Amerikan Savunma Bakanlığı ile Beyaz Saray’ın dün duyurduğu Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılması kararını izliyor. Dışişleri Bakanlığı bu karara “ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet ediyoruz” açıklaması ile karşılık vermişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la telefonda görüşerek, Vaşington’un Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kalın, CNN Türk yayınında ise, NATO müttefiki iki ülkenin ilişkilerinin, böyle tek taraflı alınan kararlarla sağlıklı olmayacağını belirtti.

Amerikan Kongresi, S-400 alımının “Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlarla Karşılık Verme Yasası” CAATSA kapsamında cezalandırılmasını istiyor. Trump CAATSA’da öngörülen 12 yaptırımdan beşini seçmek zorunda ya da yine yasada yer alan their yetkisini de kullanabilir. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, hafta başında Bakan (Pompeo) ve Başkan (Trump), CAATSA kapsamındaki bütün seçenekleri inceliyor” açıklamasını yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.