Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu açıkladı: İBB’ye bağlı şirketlerin yönetim kurulu başkanları, başkan vekilleri ve genel müdürlerinin yüzde 90’ı istifa etti

Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasında basın açıklaması gerçekleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyeye bağlı iştirak şirketlerinin yönetim kurulu başkanları, başkan vekilleri ve genel müdürlerinin yüzde 90’a yakınının istifa ettiğini, genel müdürlerin de görevden alındığını söyledi. İmamoğlu dün itibariyle İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın kendisine şirket yönetimlerinin istifa edecekleri yönünde dönüş yaptığını, kendisinin de Gümüşdağ’a bunu yapmalarının doğru olacağını söylediğini belirtti.

Saraçhane’de bir basın toplantısı gerçekleştiren İmamoğlu, dört günlük bir izne çıkacağını, sonrasında da üç günlük belediye başkanları kampına katılacağını açıkladı ve basının sorularını yanıtladı.

“Şirket yönetim kurulu başkanları, başkan vekilleri ve genel müdürlerin yüzde 90’ı istifa etti”

İmamoğlu, kendisine yöneltilen “İSPARK’ın 5 Temmuz’da araç ihalesine çıktığı, ihalenin 9 Temmuz’da AK Partili bir vekil adayına verildiği söylendi. 894 bin liralık bir ihale. Bu ihaleyle ilgili ne kadar bilginiz var?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Bana da arkadaşlarım bunu ilettiler bugün. Bir gerçek var ki şirketlerle ilgili biz elbette ki istediğimiz kıvamda bilgi sahibi olamıyoruz. Birincisi bu, çok net. İkincisi, şirketlerle ilgili bilgi sahibi olamadığımız gibi icranın içinde değiliz. Çünkü orada mevcut bir yönetim vardı. Bu girişimlerimiz devam ediyordu. Benim için değerli olan şu: İki gün önce İBB Meclisi 1. ve 2. Başkan Vekili ve AK Parti Meclis Grup Başkanı ile yaptığımız görüşmede kendilerine bunun doğru olmadığını, bu sürecin siyaseten kendilerine de zarar vereceğini, topluma zaten zarar verdiğini, bunun her anını toplumla da paylaştığımızı, açık ve net paylaşmaya da devam edeceğimizi söyledim. Kendi aralarında istişare etmek istediklerini söylediler. Dün itibariyle de İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ Bey şirket yönetimlerinin istifa edecekleri yönünde bana dönüş yaptı. Ben de açıkçası bunu yapmalarının doğru olacağını söyledim. ‘Yönetimi devralarak vatandaşa hesap vereceğimiz anı belirlemiş olacaksınız’ dedim. Yüzde 90’a yakın yönetim kurulu başkanları ve üyeleri istifa etti, genel müdürleri de görevden aldılar. Dolayısıyla artık önümüzdeki süreç kısmen açılmış oldu. Biz yetkimizi kullanarak görevlendirmelere başlayacağız. Bu kanaatin oluşması ve bu sürecin oluşmasına katkı sundukları için İBB Meclisi 1. Başkan Vekili ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum.”

“Belediyenin yüzde 80’iyle ilgili hesap veremiyoruz, bilgi sahibi değiliz”

İmamoğlu kendisine yöneltilen “Siz istifa beklerken İSPARK’ın ihaleye çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise, bu yapılanın yanlış olduğunu ancak İBB ve İSKİ’ye bürokratik veya idari kanalla etkisinin olduğunu, diğer iştiraklerin ise şirket statüsünde olduğunu, şirketlerin de genelge ile yönetilemediğini söyledi ve ekledi: “Ama önümüze gelir gelmez inceleriz, bakarız. Usulsüzlüğü tespit ederiz, gerekiyorsa iptalini yaparız. Gerekiyorsa davamızı açarız. İşin etik tarafı sadece sıkıntılıysa, diğer işlemler doğruysa bunu da kamuoyuyla kamuoyunun takdirine bırakırız. Şu an ki durum dediğim, kişiler istifa etmiş oluyor. Özellikle de bunların bir çoğu siyasi kimlikler. Onların yerine biz düşündüğümüz arkadaşları görevli atayacağız. Şirketlerin yönetimine genel müdürlerimizle ve yöneticilerimizle beraber dahil olmuş olacağız. Şirketle ilgili idari sıkıntılarımız olmazsa diğer hususlarla ilgili değişiklikler üzerinden tahmin ediyorum biz bu süreci bayrama kadar bir aksilik olmazsa toparlarız diye düşünüyorum. Çünkü seçilen biziz. Bu saat itibariyle hesap vermesi gereken biziz. Ama belediyenin yüzde 80’iyle ilgili hesap veremiyoruz. Hesap verecek durumda değiliz. Bilgi sahibi değiliz. O bakımdan AK Partili arkadaşlarımın tarafından baktığımda da doğru olanı yaptılar. Ben zaten bunu önermiştim. Doğru olanı yaptılar. Umarım Kurban Bayramı’na kadar bütünüyle bu sorunları aşmış oluruz.”

“İSKİ ve İETT ile ilgili hazırlıklarımız var”

İBB’ye bağlı iştirakler dışında, bağlı kuruluşlar İETT ve İSKİ’nin yönetimiyle ilgili de hazırlıklarının olduğunu, bununla ilgili olarak dün İSKİ yönetim kurulu toplantısı’na katıldığını belirten İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben oranın doğal yönetim kurulu başkanıyım. Kendileriyle de konuştuk. Elbette tasarruflarımız olacak. Biliyorsunuz orada başka bir usul var. Bakanlık onayı gerekiyor atamalarda. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Olabildiğince hızlı olması noktasında talebimiz var. Hem siyasi ahlaka uygun, hem toplumsal ahlaka uygun, işin ruhuna uygun bir süreç tanımlansın istiyoruz. Mevcuttaki arkadaşlarımızın bir direnci yok. Bir usul işleyeceği için o usulle ilgili girişimlerimiz olacak. Bakana önerilerimiz olacak. Devam ediyor. İncelemeyle ilgili bilgiler alıyorum. O dönemde yapılan tüm ödemeler 1.5 milyarın üzerinde aslında gelen kamulaştırma ile ilgili ödemeyi katarsak. Biz seçilmeden bir hafta öncesinde tümüyle bu ödemelerin karakterlerini kim kimdir, bakıyoruz, inceliyoruz. Kişilere, firmalara sıkıntı vermeden, burada bir kayırmacılık varsa, acil bir ihtiyaç varken başka bir ödeme varsa, somut tespitlerimiz var. Bu manada çalışmalarımız bittiyse paylaşıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.