Berk Esen ile söyleşi: “Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alınması adımı sert oldu, mülteci krizi AB’nin yumuşak karnı”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) ile mültecilerle ilgili yapılmış olan Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alındığını duyurdu. Bu adımın anlamını ve olası sonuçlarını, akademisyen Yrd. Doç. Berk Esen’le konuştuk. Berk Esen’e göre bu adımın iç politikada seçim yenilgisi sonrası ekonomik kriz ortamında tabanı tekrar kazanma motivasyonunun yanı sıra, dış politikada AB’nin yaptırımlarına cevap verme amacı da var. Doğu Akdeniz faaliyetleriyle ilgili AB’nin Türkiye’ye uygulamayı planladığı yaptırımların uyarı niteliğinde olduğunu söyleyen Esen, Türkiye’nin bunun karşısında attığı adımın sert olduğunu ifade etti. Geri Kabul Anlaşması halihazırda askıda olmasına rağmen Türkiye’nin adımı Berk Esen’e göre sert ve etkili olabilir, çünkü mülteci krizi AB’nin yumuşak karnı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.