Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü, millet bahçesi oluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen şubat ayında Burdur‘un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’ndeki koruma alanını artıracaklarını söyleyerek, göle millet bahçesi yapılacağını açıklamıştı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) yapılacak millet bahçesi için 31 Temmuz Çarşamba günü TOKİ İstanbul Hizmet Binası’nda ihaleye çıkılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ise bugün yaptığı açıklamada, “Millet bahçesi projemizle Salda Gölü’nün çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“Salda Gölü bir dünya bahçesi”

Son dönemde sıkça gündeme gelen, Türkiye’nin doğal açıdan en değerli göllerinden biri olan Salda Gölü’nün millet bahçesi yapılması konusunda konuşan, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Salda’nın ekolojik özellikleriyle Türkiye’de tek olduğunu ve millet bahçesi yapılmasına gerek olmadığını söyledi:

“Salda Gölü’nün Türkiye’de çok büyük ilgi görmesinin sebebi doğal güzellikleridir. Maalesef ülkemizde neresi herhangi bir şekilde koruma altına alındıysa, insanlar buralara daha çok gitmeye başlıyor ve orası giderek yok oluyor. Yıllardır buradaki canlı yapı giderek kötüleşmeye başladı. O nedenle biz burayı doğal haliyle bırakmalıyız. Ben yaklaşık otuz yılımı verdim Salda Gölü’ne. Maalesef Salda Gölü bilinçsiz bir şekilde tahribata uğramakta.”

Kesici, dünyada sadece Salda Gölü’nde bulunan bir balık türü ve sadece Salda Gölü’nde yetişen endemik bitkiler olduğunu; gölün 185 metre derinliğinde olmasına rağmen giderek su seviyesinin azaldığını aktardı. Erol Kesici, Salda Gölü’nü korumak için yapılması gerekenleri yıllardır anlattıklarını, söylenenler yapıldığı takdirde Salda Gölü’nün bakir halde yaşayacağını belirtti.

“Bize şimdiye kadar hiçbir bilgi verilmedi”

Yeşilova Belediye Başkanı CHP’li Mümtaz Şenel de Salda Gölü ile ilgili yapılan planların askı süresinin henüz bitmediğini, buna rağmen 31 Temmuz’da ihaleye çıkıldığını söyledi.

İlçe halkına bu konu hakkında hiçbir bilgi verilmediğini ve hiçbir sunum yapılmadığını belirten Şenel, “Biz yaptık oldu düşüncesi ile bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Yetkililer buranın halkıyla hareket etseler, bu işi bilgilendirerek yapsalar biz de o zaman sahip çıkardık. Ben, ilçemde şu anda ben çivi çakamıyorum yani inşaat yasak. Ama gölün etrafını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yakıp yıkacak” dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da tüm doğaseverleri, 30 Temmuz Salı günü saat 14:00’te Salda Gölü kıyısındaki Halk Plajı’nda buluşmaya çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.