Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova’da muhalif adayların seçimlere katılmasının engellenmesini protesto eden yüzlerce kişi gözaltına alındı

Moskova’da polis, eylül ayında yapılacak yerel seçimlere muhalif adayların katılımının engellenmesini protesto etmek isteyen yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Gösterinin yapılacağı meydanı güvenlik önlemleri ile abluka altına alan yetkililer, kentin büyük bölümünde de mobil iletişimi engelledi. Açık Toplum Vakfı destekli protesto izleme grubu OVD-Info, gözaltı sayısının 700’e yakın olduğunu duyurdu. Polisin gözaltı gerekçesi eylemin izinsiz olması.

Gözaltına alınanlar arasında, adaylık başvuruları kabul edilmeyen siyasetçilerden bugüne dek hapse atılmamış tek kişi olan Lyubov Sobol da var. Avukatlık yapan Sobol, kampanya merkezinden çıkıp protestoya katılmak üzere bindiği taksiden indirilerek siyah bir minibüse bindirildi. Sobol temmuz ayında seçime katılmasının engellenmesinin ardından seçim kurulu binasında oturma eylemi, akabinde de 21 gün açlık grevi yapmıştı.

Sobol gözaltına alınıp karakola götürüldükten sonra attığı tweette, 12 maskeli polisle birlikte bindirildiği araçta Moskova sokaklarında üç saat gezdirildiğini yazdı.

8 Eylül’deki seçime adaylık başvurusu reddedilen bir başka kişi olan ve daha önceki protestolara katıldığı için hapiste bulununa Konstantin Yankauskas’ın da bugün önce salıverildiği, ama cezaevi kapısında bekleyen bir polis minübüsüne alınıp tekrar alıkonulduğu bildirildi.

Moskova yerel meclisi seçimlerine aday olması engellenen Konstantin Yankauskas 30 günlük hapis cezasını tamamlayıp bu sabah serbest kaldıktan hemen sonra, gösterilere katılımasını önlemek için polis tarafından yeniden gözaltına alındı.

Bugünkü protestolarda gözaltına alınan bir diğer kişi de Devlet Başkanı Vladimir Putin’in insan hakları komisyonu üyesi Igor Kalyapin. Kalyapin, polis minübüsünde götütülürken cep telefonuyla bağımsız TV kanalı Rain’e yaptığı açıklamada protestolara katılmadığını, eylemcileri izlerken cep telefonu ile video çektiğini söyledi.

Muhalif lider Navalnıy’ın kurduğu vakfa kara para aklama suçlaması

Rusya’nın en popüler muhalif siyasetçisi Aleksey Navalnıy’ın geçen hafta hapiste zehirlenmeye çalışıldığı iddia edilmişti.

Yerel seçime muhaliflerin alınmaması nedeniyle geçen hafta sonu düzenlenen protestoda da binden fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bir diğer muhalif lider Aleksey Navalnıy da protestolarla bağlantılı olarak 30 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Halen hapiste bulunan Navalnıy’ın kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı hakkında kara para aklama suçlamasıyla soruşturma açıldığı bildirildi. Çok sayıda Rus yetkilinin servetlerini ifşa eden vakfın, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev hakkında hazırladığı video YouTube’da 31 milyondan fazla kişi tarafından izlenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.