Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus muhalif lider Navalnıy’ın cezaevinde zehirlendiği iddia ediliyor


Rusya’da 8 Eylül’de yapılacak yerel seçimlere muhalif adayların katılmasının engellenmesine tepkiler sürüyor. Hafta sonunda Moskova’da düzenlenen protestolarda binden fazla kişi gözaltına alındı. Protesto çağrısı yaptığı için geçen hafta 30 gün hapis cezası alan ülkenin en popüler muhalif siyasetçisi Aleksey Navalnıy’ın ise hapishanede zehirlenmiş olabileceği iddia edildi.

Navalnıy pazar sabahı alerjik reaksiyon şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Hapishaneden hastaneye götürülen, yüzünde şişlikler ve kızarıklıklar olan 43 yaşındaki siyasetçinin tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam ediyor. Navalnıy’ın basın sekreteri Kira Yarmiş, Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada akut alerjik reaksiyon şüphesiyle hastaneye kaldırılan Navalnıy’ın hayatı boyunca hiç alerjik reaksiyon geçirmediğini yazdı.

Navalnıy’ın eski doktorlarından Anastasia Vasiliyeva ise, Rus siyasetçiyi hastanede ziyaret ettikten sonra zehirlenme iddiasını gündeme getirdi. Vasiliyeva Navalnıy’ın yüzündeki lezyonların alerjik reaksiyondan ziyade kimyasal bir reaksiyona benzediğini söyledi.

Rus haber ajansı Interfax’ın Navalnıy’a “ürtiker” (kurdeşen) teşhisi konulduğunu haberleştirmesi üzerine tepki gösteren Yarmiş de, “Interfax’ın baş editörü aniden doktor oldu ve teşhis koydu” diyerek, zehirlenme iddialarını pekiştirdi.

Protestolarda 1300 kişi gözaltına alındı

8 Eylül’de yapılacak yerel seçimlerde Kremlin’e muhalif birçok siyasetçinin aday olmasına izin verilmemesi nedeniyle geçen cumartesi günü başkent Moskova’da düzenlenen protesto eylemlerine polis müdahale etmişti. Eyleme katılan göstericilerden 1300 kadarının gözaltına alındığı ve 150 kişi dışında çoğunun kısa süre sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

8 Eylül’deki yerel seçimler için adaylık başvurusu yapan 27 kişinin başvurularının reddedilmesi üzerine yaklaşık bir aydır ülke çapında protesto eylemleri düzenleniyor. Adaylık başvuruları iptal edilenler arasında muhalif lider Aleksey Navalnıy’a yakın isimler de var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.