Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yönetmen Cenk Ertürk: “Nuh Tepesi filmi, baba-oğul ilişkisinin de ötesinde bütün sorunlu ilişkiler hakkında”

Haber: Oğuzhan Biderci / Kamera-kurgu: Sema Kızılarslan, Emre Tenekeci

Başrollerini Haluk Bilginer, Ali Atay ve Hande Doğandemir’in üstlendiği, yönetmenliğini ve senaristliğini Cenk Ertürk’ün yaptığı “Nuh Tepesi” filmi, 6 Mart Cuma günü Türkiye’de gösterime giriyor. Filmin galası ve ilk gösterimi dün akşam İstanbul’da yapıldı. Film ayrıca, yönetmenin ilk uzun metrajı olma özelliğini taşıyor.

İstanbul’da bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen galada film ekibi kırmızı halıya çıktı. Kameralar karşısına geçen film ekibi, yapım hakkındaki görüşlerini belirttikten sonra, davetlilerle beraber özel gösterimin yapılacağı salona geçti ve filmi davetlilerle beraber izledi. Filmin başrol oyuncularından Haluk Bilginer, senaryoyu ilk gördüğünde çok beğendiğini ve bu ekiple çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

Filmin yönetmeni ve senaristi Cenk Ertürk, yurtdışındaki ve Türkiye’deki festival seyircisinin, filmle çok güzel bir iletişim kurduğunu ve bundan mutlu olduklarını belirtti. Ertürk, Nuh Tepesi’nin bir baba oğul hikayesi olmasının yanı sıra, bütün sorunlu ilişkiler hakkında olduğunu söyledi. Filmin senaryosunu ilk olarak, öğrencilik yıllarında çekmesi gereken bir kısa film için yazmaya başladığını söyleyen yönetmen, hocalarının tavsiyeleriyle bu senaryoyu uzun metraj bir film için sakladığını ve geliştirdiğini anlattı.

Ertürk, senaryo fikrinin, babasıyla yaşadığı bir anıdan geldiğini ve bu anının ona ilham verdiğini söyledi. Babasını köyde ziyaret ettiği bir dönemde, yaşadıkları bu anıyı Ertürk şöyle aktardı: “Ben babamı ziyaret etmiştim. Bir gün beraber köy dışında yürürken bir ağaç kendi kendine düştü. Kesseler herhalde kesme sesini duyardık diye düşündük. Benim o ağaç aklıma takıldığı için, biraz o ağaç hakkında babamla konuşmak istedim. Babama bu ağacın nasıl bu kadar kolay düşebileceğini sordum ve şaşkınlığımı ifade ettim. Beni asıl şok eden, ağacın çok kolay devrilmesiydi çünkü, ağaç deyince aklıma ayakta kalmak, direnmek, mücadele etmek gelir. Babam bana cevap olarak, ‘Oğlum, biz o ağacın ne ile kavga ettiğini, neye direndiğini bilmiyoruz, kimbilir bunca sene o ağacın altını ne oyuyordu?’ dedi. O ağaç olayı benim aklımda kaldı ve bana ilham kaynağı oldu.”

Dünya prömiyerini geçen yıl New York’ta düzenlenen Tribeca Film Festivali’nde yapan Nuh Tepesi burada, Ertürk’ün kaleme aldığı senaryosuyla ”En İyi Senaryo” ve Ali Atay’ın oyunculuk performansıyla “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerini kazanmıştı. 26. Adana Altın Koza Film Festivali başta olmak üzere birçok festivalde Türkiye’de izleyici ile buluşan film, Adana’da “En İyi Film”, “En İyi Görüntü Yönetmeni” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerine layık görülmüştü.

Filmde “Elif” karakterini canlandıran Hande Doğandemir, Nuh Tepesi’nin bir festival filmi olarak yola çıktığını, vizyona çıkması ile birlikte daha çok seyirciyle buluşacak olmasının çok kıymetli olduğunu söyledi.

Film ekibinde, ünlü yönetmen Yorgos Lanthimos’un filmlerini kurgulayan ve 2019’da The Favourite filminin kurgusuyla Oscar’a aday gösterilen Yorgos Mavropsaridis ve yer aldığı Netflix yapımlarıyla son zamanlarda adından söz ettiren görüntü yönetmeni Federico Cesca da yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.