Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak etme yetkisi verildi

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan yeni cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görevleri arasına “cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak” eklendi.

Bugün yayımlanan 43 numaralı “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile yapılan değişikliğe iktisatçılar Twitter üzerinden tepki gösterdi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez “Yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Hazine yurtiçi ve yurtdışındaki şirketlere Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle ortak olabilecek. Amaç ne? Kriter ne? Miktar limiti ne? Hazine niçin özel sektöre ortak olsun? Bilenler anlatırsa öğreniriz” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Turhan ise “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görevlerine; ‘Cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak’ eklendi. Nesnel ve açık kurallara bağlı olsa bile sorunlu olabilecek böyle bir uygulama, hele de kararlar ihtiyarî biçimde belirlendiğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Kamu maliyesinde harcamaların disiplini, öngörülebilirlik ve serbest piyasa ekonomisi ilkelerine uyum bakımından vahim” diyerek tepki gösterdi.

Prof. Dr. Burak Arzova kararname ile Türkiye Varlık Fonu kurulurken amaçlanan görevin Hazine’ye yüklendiği görüşünde: “Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘Hazine, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yurtiçindeki ve yurtdışındaki şirketlere iştirak edebilecek’. Aslında Türkiye Varlık Fonu kurulurken de amaçlardan biri buydu. Şimdi bu misyon Hazineye yüklenmiş gözüküyor.”

Dr. Ali Rıza Güngen ise kararnameyi “Hazinenin tek bir kişinin kararıyla her şirkete iştirak edebilmesi devletin üzerinde öngörülmez risklerin yoğunlaşmasına, kamu varlıklarının yağmalanmasına, özel borcun devlet borcuna dönüşmesine yol açar. açabilir değil, açar. Mevcut sistemde öyle… daha neler göreceğiz” sözleriyle eleştirdi.

Prof. Dr. Refet Gürkaynak da, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı kararı ile yurt içindeki ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak edebilmesinin önünü açan kararnameye “Bugün yayımlanan kararname ile Hazine, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yurtiçi ve yurtdışında özel şirketlere ortak olabilecek. Tek adam rejimi gibisi yok vallahi. CB karar versin, vergilerimiz hangi şirketi istiyorsa ihya etsin, bu ne iş diye dahi soramayalım” diyerek tepki gösterdi.

Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu Öğretim Üyesi Doç. Ümit Akçay ise kararnameyi şöyle yorumladı: “Hazine ve Maliye Bak., kamu bürokrasisinde merkezi konuma bürünüyor ancak ad hoc bir şekilde. Kriz yönetiminin krizi yeni rejime damgasını vuruyor. Daha önce görmediğimiz bir bürokratik mekanizma ortaya çıkacak bu işin sonunda.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.