Resmi Gazete’de bugün yayımlanan yeni cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görevleri arasına “cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak” eklendi.
Bugün yayımlanan 43 numaralı “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile yapılan değişikliğe iktisatçılar Twitter üzerinden tepki gösterdi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez “Yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Hazine yurtiçi ve yurtdışındaki şirketlere Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle ortak olabilecek. Amaç ne? Kriter ne? Miktar limiti ne? Hazine niçin özel sektöre ortak olsun? Bilenler anlatırsa öğreniriz” dedi.
Yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Hazine yurtiçi ve yurdışındaki şirketlere Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ortak olabilecek. Amaç ne? Kriter ne? miktar limiti ne? Hazine niçin özel sektöre ortak olsun? Bilenler anlatırsa öğreniriz. pic.twitter.com/RCrm4XxfDO
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) August 7, 2019
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Turhan ise “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görevlerine; ‘Cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak’ eklendi. Nesnel ve açık kurallara bağlı olsa bile sorunlu olabilecek böyle bir uygulama, hele de kararlar ihtiyarî biçimde belirlendiğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Kamu maliyesinde harcamaların disiplini, öngörülebilirlik ve serbest piyasa ekonomisi ilkelerine uyum bakımından vahim” diyerek tepki gösterdi.
Nesnel ve açık kurallara bağlı olsa bile sorunlu olabilecek böyle bir uygulama, hele de kararlar ihtiyarî biçimde belirlendiğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Kamu maliyesinde harcamaların disiplini, öngörülebilirlik ve serbest piyasa ekonomisi ilkelerine uyum bakımından vahim.
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) August 7, 2019
Prof. Dr. Burak Arzova kararname ile Türkiye Varlık Fonu kurulurken amaçlanan görevin Hazine’ye yüklendiği görüşünde: “Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘Hazine, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yurtiçindeki ve yurtdışındaki şirketlere iştirak edebilecek’. Aslında Türkiye Varlık Fonu kurulurken de amaçlardan biri buydu. Şimdi bu misyon Hazineye yüklenmiş gözüküyor.”
Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile "Hazine, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yurt içindeki ve yurt dışındaki şirketlere iştirak edebilecek"
— Prof.Dr.Burak ARZOVA (@arzovaone) August 7, 2019
Aslında Türkiye Varlık Fonu kurulurken de amaçlardan biri buydu. Şimdi bu misyon Hazineye yüklenmiş gözüküyor.
Dr. Ali Rıza Güngen ise kararnameyi “Hazinenin tek bir kişinin kararıyla her şirkete iştirak edebilmesi devletin üzerinde öngörülmez risklerin yoğunlaşmasına, kamu varlıklarının yağmalanmasına, özel borcun devlet borcuna dönüşmesine yol açar. açabilir değil, açar. Mevcut sistemde öyle… daha neler göreceğiz” sözleriyle eleştirdi.
hazinenin tek bir kişinin kararıyla her şirkete iştirak edebilmesi devletin üzerinde öngörülmez risklerin yoğunlaşmasına, kamu varlıklarının yağmalanmasına, özel borcun devlet borcuna dönüşmesine yol açar.
— A. R. Gungen (@argungen) August 7, 2019
açabilir değil, açar. mevcut sistemde öyle… daha neler göreceğiz
Prof. Dr. Refet Gürkaynak da, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı kararı ile yurt içindeki ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak edebilmesinin önünü açan kararnameye “Bugün yayımlanan kararname ile Hazine, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yurtiçi ve yurtdışında özel şirketlere ortak olabilecek. Tek adam rejimi gibisi yok vallahi. CB karar versin, vergilerimiz hangi şirketi istiyorsa ihya etsin, bu ne iş diye dahi soramayalım” diyerek tepki gösterdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bugün yayımlanan kararname ile Hazine cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yurtiçi ve yurtdışında özel şirketlere ortak olabilecek.
— Refet Gürkaynak (@RefetGurkaynak) August 7, 2019
Tek adam rejimi gibisi yok vallahi. CB karar versin, vergilerimiz hangi şirketi istiyorsa ihya etsin, bu ne iş diye dahi soramayalım.
Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu Öğretim Üyesi Doç. Ümit Akçay ise kararnameyi şöyle yorumladı: “Hazine ve Maliye Bak., kamu bürokrasisinde merkezi konuma bürünüyor ancak ad hoc bir şekilde. Kriz yönetiminin krizi yeni rejime damgasını vuruyor. Daha önce görmediğimiz bir bürokratik mekanizma ortaya çıkacak bu işin sonunda.”
Hazine ve Maliye Bak., kamu bürokrasisinde merkezi konuma bürünüyor ancak ad hoc bir şekilde. Kriz yönetiminin krizi yeni rejime damgasını vuruyor. Daha önce görmediğimiz bir bürokratik mekanizma ortaya çıkacak bu işin sonunda. https://t.co/UnUtsj1AVi
— Umit Akcay (@umitak) August 7, 2019