Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın akciğerleri Amazon Ormanları ateş altında: Son altı ayda 74 bin yangın

Brezilya’da orman yangınları bu sene rekor kırdı. Dünyanın akciğerleri olarak görülen ve dünyadaki oksijenin yüzde 20’sini üreten Amazon Ormanları’nda yangınlar devam ediyor. Orman yangınları geçen seneye göre yüzde 84 artmış durumda.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun Amazon Ormanları konusunda attığı adımlar, hem Brezilya’da hem de diğer ülkelerde tepki toplamaya devam ediyor.

Amazon Ormanları’nın korunması için Brezilya’ya fon sağlayan ülkeleri “Brezilya’nın bağımsızlığına tehdit” olarak değerlendiren Bolsonaro, bu ülkelerden gelecek paraları ülkedeki soya ve pamuk işçilerine vereceğini açıklamıştı.

Sivil toplum kuruluşları, Bolsonaro’nun çiftçileri ve pamuk işçilerini Amazon Ormanları’ndaki ağaçları kesmeye teşvik ettiğini belirterek devlet başkanından ormanlara yönelik politikasını değiştirmesini talep ediyor.

Brezilya’da orman yangınları genellikle kurak mevsimlerde çıkıyor. Ancak hayvan çiftliği kurmak isteyen bazı kişilerin orman arazisinde bilinçli olarak yangın çıkarttığı da gelen bilgiler arasında.

Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nün, uydulardan elde ettiği verilere göre bu sene ocaktan ağustosa kadar yaklaşık 74 bin yangın tespit edildi. Bu sayı, Brezilya tarihinde görülmüş en yüksek orman yangını sayısı.

Yaşanan orman yangınları nedeniyle, Brezilya’nın en kuzeyindeki eyaleti olan Roraima’nın tamamen duman altında kaldığı, komşu eyalet Amazonas’ın da yangın ihtimaline karşın acil durum ilan ettiği belirtildi.

Bolsonaro STK’ları suçluyor

STK’ların orman yangınlarından sorumlu tuttuğu Bolsonaro, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Bu konuda kesinlikle bir kanıtım yok ancak bu orman yangınlarının sorumlusu STK’lardır. Akıllarınca, hükümeti cezalandırmak için böyle yasadışı bir yol izliyorlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.