Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haberi: ODTÜ‘de öğrencilerin Kavaklık’tan çıkmasını isteyen iki rektör yardımcısı yönetimden ayrıldı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Verşan Kök, okulun yeni yönetimini personele gönderdiği bir maille tanıttı. Buna göre, 13 ismin bulunduğu üniversite yönetiminden dört kişi ayrıldı, bir kişi yönetime girdi. Değişikliğin gerekçesi “Akademik ve İdari yapıların daha etkin bir şekilde yönetilmesi” olarak duyuruldu. Ayrılan dört akademisyen, Verşan Kök’ün rektör olarak atandığı Ağustos 2016’dan beri yönetimdeydi.

Ayrılan iki isim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunu istemeyen öğrenciler ile diyalog kuruyordu

Görevden ayrılan rektör yardımcıları Prof. Dr. Gülser Köksal ve Prof. Dr. Dilek Sanin, ODTÜ’ye KYK yurdu yapılmaması için nöbet tutan öğrencilerle temas hâlindeydi. Köksal ve Sanin, 8 Temmuz’da müdahalenin yaşandığı ODTÜ Kavaklık bölgesine polisle birlikte gelmiş, öğrencileri kavaklık bölgesinden çıkmaya ikna etmeye çalışmıştı. Yurdun başka bir bölgeye yapılmasının ya da KYK yurdu yerine ODTÜ yurdunun yapılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Köksal, “Siz direniyorsunuz diye bakanlık kabul mu edecek?” demişti. Köksal, Rektör Verşan Kök’ün bu inşaatı öğrenciler direnişe başladığı için ertelediğini, ancak daha fazla erteleyemeyeceğini savunmuştu.

Dilek Sanin ise Kavaklık bölgesindeki direnişi “Bunun yöntemi bu değil” diyerek eleştirmişti. Öğrenciler o gün her iki isme de yoğun tepki göstermiş, daha sonra inşaatın ruhsatsız olduğu ortaya çıkmıştı.

Rektör danışmanlığı görevinden ayrılan Prof. Dr. Bahar Gedikli ise Mekan Planlama ve Mimarlık Ofisi’nden sorumluydu. ODTÜ yönetiminin KYK ile yaptığı protokolde etkin rol almıştı.

Rektör danışmanlığından ayrılan bir diğer isim olan Doç. Dr Hale Işık Güler, Uluslararası İşbirliği Ofisi’nde öğrenci değişim programlarını yönetiyordu.

Yönetime katılan tek isim Prof. Dr. Ömer Delialioğlu ise rektör danışmanı oldu.

Bir buçuk ayda beş ayrılık

Bu değişikliklerle birlikte ODTÜ’de son bir buçuk ayda beş kişi yönetimden ayrılmış oldu. 13 Temmuz’da Prof. Dr. Meliha Altunışık rektör yardımcılığı görevinden istifa etmişti.

Öğrencilere henüz duyurulmayan yeni yönetim, 2 Eylül’de göreve başlayacak.

KYK’da son durum: Çankaya Belediyesi yurt şantiyesini yıkacak

ODTÜ Rektörlüğü’nün Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Mayıs 2018’de yaptığı protokole göre ODTÜ kampüsü içinde yer alan 40 dönüm arazi, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi. KYK’nın 2 bin kişilik yurt inşaatı mayıs ayında başladı, öğrenciler ise durumu protesto etti. İnşaatın Kavaklık bölgesinde yapılmasına karşı çıkan ve ODTÜ’ye ODTÜ yurdu yapılmasını isteyen öğrenciler bölgede 55 gün çadırlarda yaşadı, 55. günün sonunda ise polis kampüse girdi ve Kavaklık mevkiini boşaltarak etrafını bariyerle çevirdi. O gün yüzlerce ağaç kesildi.

Ancak daha sonra ODTÜ’de Kavaklık bölgesine yapılacak bir yurt inşaatı için Çankaya Belediyesi’nden ruhsat alınmadığı ortaya çıktı. ODTÜ Geliştirme Vakfı da kendisine tahsisli bu alanda inşaata izin vermeyeceğini açıkladı. Ağustos ayının başında ise Çankaya Belediyesi ekipleri bölgeye gelerek şantiye binalarının yıkımı için keşif yaptı. Öğrenciler de direnişin 88. gününde bariyerleri kaldırarak yeniden Kavaklık alanına girdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.