Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da başarısız nükleer roket denemesinin ardından radyasyon seviyesi 16 kat arttı

Rusya’nın kuzeybatısındaki Arkanjelsk bölgesinde bununan askeri tesiste, 8 Ağustos günü nükleer roket denemesi sırasında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından Rusya’nın devlet meteoroloji ajansı Rosgidromet, radyasyon seviyesinin normalin 16 katına çıktığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, patlamanın bölge halkında paniğe yol açtığı ve insanların radyasyonun etkisini sınırlayan iyot tableti almak için eczanelere akın ettiği bildiriliyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı, 8 Ağustos Perşembe günü füze motoru denemesi sırasında yaşanan kaza sonrası radyasyon seviyesinin yükseldiğini reddetti, fakat olay günü iki uzmanın öldüğünü, altı görevlinin ise yaralandığını doğruladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu konuda söyleyecek fazla bir şeyim yok. Sadece tüm yetkili birimler tarafından, Rusya vatandaşlarının güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığını söyleyebilirim. Bu konuyla ilgili bir şüphe olmasın” dedi.

Rusya’nın devlet meteoroloji ajansı Rosgidromet‘in yaptığı açıklamada ise, Severodvinsk şehrinde radyasyon seviyesinin 4 ila 16 kat arttığı, bu seviyenin normalin üzerinde olduğu, beş görevlinin öldüğü ve üç personelin yaralandığı duyuruldu. Kazada yaralanan üç kişide ağır yanıklar olduğu belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.