Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Infografik – Türkiye’nin öfke haritası: “Tanımlanamayan duygularımız öfkeye dönüşüyor”

Hazırlayan: Sema Kahriman

Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden 125 yüksek lisans öğrencisi 2018 yılında yaptıkları bir araştırmada, 81 ilde 24.494 erkek (12.191) ve kadın (12.303) ile hostilite puanlarını ölçtü. Araştırmada 18-23 yaş grubu erkek ve kadınların en yüksek hostilite puanlarına sahip oldukları görüldü. Bu yaş grubundaki erkeklerin hostilite puanı 9,08 iken kadınların 8,94. Sadece yaş ve cinsiyet faktörleri değil aynı zamanda eğitim düzeyi, medeni durumu, bağımlılık faktörleri de incelendi. Ortaya Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası çıktı.

Öfke bir duyguyu, hostilite bir davranışı ifade eder

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, hostiliteyi “önem verdiğimiz birisinin beklentimiz doğrultusunda davranmaması ya da hakkımız olanı alamadığımızı düşündüğümüz durumlarda ortaya çıkan duygu” olarak tanımlıyor ve hostilite ile öfke arasında keskin bir ayrım olmadığını ama öfkenin bir duyguyu, hostilitenin ise bir davranışı ifade ettiğini söylüyor.

“Tanımlanamayan duygularımızın öfkeye dönüştüğünü söyleyebiliriz”

Sayar, hostilitenin erkek ve kadınlarda kendi duygularını tanıma, ifade etme ve dışa vurmada güçlük çekmeleri ile bağlantılı olduğunu ve tanımlanamayan duyguların “öfkeye dönüştüğünü” söylüyor: “Hostilite dışa vuruma yönelik bir duygu ve bir kişinin öfkesini yapıcı veya kendisini düzeltici bir güce dönüştüremiyorsa, bu öfke davranışlara yansıyor. Bu bazen davranışsal bir bağımlılığa, bazen sigara gibi kimyasal bağımlılığa dönüşürken, bazen şiddet içerikli davranışlara dönüşebiliyor. Bağımlılıklar gibi öfke ve düşmanlığın kaynağına yönelik olmayan ama kısa süreliğine kişiyi rahatlatan davranışlar, bir süre sonra yeniden kişinin öfkeyi hissetmesine ve bu sefer daha güçlü şekilde hissetmesine neden olur. Bu sebeple de kişi kontrolsüz bir öfkeyle, adeta saatli bir bomba gibi dolaşmaya başlar.”

Eğitim, medeni durum, bağımlılık faktörleri etkili

Araştırma, eğitim düzeyi düştükçe hostilite puanının yükseldiğini ortaya koydu. Ortaokul mezunu erkeklerde 7,98 ve lise mezunu kadınlarda hostilite puanı 7,98. Aynı zamanda bekâr erkek ve kadınların hostilite puanlarının yüksek olduğunu görüyoruz. Bekâr erkeklerin hostilite puanı 8,29 ve bekâr kadınların 8,15. Alkol kullanan erkeklerin hostilite puanları 8,23 ve kadınların 7,98. Alkol kullanımını bırakan kadınların hostilite puanları erkeklerin puanlarından yüksek: erkekler 8,38 puana sahipken, kadınlar 8,43 puana sahip.

Coğrafya da etkiliyor

Güneydoğu Anadolu bölgesi 15 puan ile hostilite puanı en yüksek bölgeyken Trakya ve Orta Karadeniz 14,4 puan ile en düşük hostilite puanına sahip.

Suç veri tabanı

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile ‘Sosyal ve Bilimsel İşbirliği Protokolü’ imzaladıklarını ve bu kapsamda “İstanbul Emniyeti’ne başvuran şiddet vakaları, şiddet kurbanları ya da şiddeti uygulayanlar yani şiddetle ilgili sanık durumunda olacak kişiler üzerinde” bir veri tabanı oluşturacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.