Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdlib’deki çocukların yarısından fazlası okula gidemiyor

Çocukları koruma örgütü Save the Children, Suriye’nin savaşın devam ettiği İdlib’de bulunan 1193 okuldan 353’ünün gördüğü hasardan dolayı terk edildiğini, 205’inin ise sığınak olarak kullanıldığını açıkladı. Bununla beraber okulların yaklaşık yarısının açık olmadığını duyuran yardım kuruluşu, yüzbinlerce çocuğun gelecek yıl okula gidemeyeceğini söylüyor.

Save the Children, bu hafta yayınladığı raporda, İdlib’deki eğitim kurumlarının yarısının tahrip olduğunu ve faal durumdaki okulların, okul çağındaki 650 bin çocuktan en fazla 300 binini alabileceğini duyurdu. Açıklamada ayrıca, ailelerin güvenlik gerekçesiyle çocuklarını okula göndermek yerine evlerinde tuttuğu da belirtiliyor.

Save the Children Suriye Direktörü Sonia Khush, ebeveynlerin öğretmenlerden okulları kapatmalarını istediğini söylüyor. Khush, “Binlerce çocuk için durumun bu denli kötüleşmesine uluslararası toplum nasıl tahammül edebiliyor? Nasıl olur da bu çocukların eğitim alamamasına izin verebiliriz?” diye soruyor.

Save the Children’ın partner kuruluşlarından Hurras Network’e göre İdlib‘deki 1193 okuldan sadece 653’i faal durumda. Okulların 353’ü hasardan dolayı terk edilmiş, 200’den fazla okul ise sığınmacılar için barınak olarak kullanılıyor.

Erdoğan: “İdlib yayaş yavaş yok oluyor”

Rusya ile Türkiye arasında Eylül 2018’de Soçi‘de imzalanan İdlib mutabakatı uyarınca bölgede gerginliği azaltma alanları oluşturulmuştu. Mutabakat sonucunda Beşar Esad rejimi ateşkes uygulamayı kabul etmiş ve İdlib’e düzenleyeceği askeri operasyonu ertelemişti. Ancak nisan sonundan bu yana Suriye ordusu, Rus uçaklarının da desteğiyle İdlib’deki cihadcılara karşı operasyonlar düzenliyor. İdlib’in büyük bir kesimi El Kaide kökenli Heyet Tahrir Şam’ın kontrolünde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İdlib‘in Şam rejimine bağlı güçlerin düzenlediği operasyon nedeniyle “yavaş yavaş yok olduğunu” söylemişti. ABD’nin de İdlib’e yönelik bombardımana başladığını söyleyen Erdoğan, konuyla ilgili bu ay içinde  Rusya-Türkiye-İran olarak görüşeceklerini belirtmişti.

Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin 16 Eylül’de Ankara’da düzenlenecek üçlü zirvede Suriye konusunu ele almak üzere bir araya gelmesi planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.