Dünyaca tanınan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve tasarımıyla dikkat çeken Odunpazarı Modern Müze (OMM), Eskişehir’de gerçekleştirilen açılış etkinliğinin ardından 8 Eylül Pazar günü ziyaretçilere açıldı. Pazartesi dışında her gün ziyaret edilebilecek müzenin giriş ücreti ise 15 ile 20 TL arasında.
OMM’da ziyaretçileri, ünlü Japon mimarlık ofisi KKAA imzasını taşıyan, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisindeki öğelerden alınmış referanslarla tasarlanmış 4500 metrekarelik çağdaş bir sanat alanı bekliyor.
KKAA’nın projeleri arasında İskoçya’daki Victoria and Albert Müzesi Dundee, İsviçre’deki EPFL Artlab, Danimarka’da açılmak üzere olan Hans Christian Andersen Müzesi de yer alıyor. Yaratıcı mimarisi ile Sidney’in Darling Limanı’ndaki hükümet binası The Darling Exchange de onların imzasını taşıyor.
Müzee farklı büyüklüklerdeki sergileme alanlarının yanı sıra kafe, müze dükkanı ve atölye alanları da bulunuyor. Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi ve mimarisiyle OMM’un bölgenin odak noktası, sembolü ve aynı zamanda kamusal bir toplanma merkezi olması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizdiği “Vav” harfi, müzenin bir bölümünde sergileniyor
Müzenin açılış töreninde konuşma yapan ve temel atma törenini de gerçekleştiren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın boş tuvale çizdiği “Vav” harfi de müzenin bir bölümünde sergileniyor.
Müzenin ilk sergisi Haldun Dostoğlu küratörlüğündeki “Vuslat”
OMM’da açılan ilk sergi, Haldun Dostoğlu küratörlüğünde, müzenin kurucusu Erol Tabanca‘nın koleksiyonundan hazırlanan özel bir seçkiden oluşuyor.
1950’lerden günümüze farklı disiplinlerden 60’ın üzerinde yerli ve yabancı sanatçının eserlerinden oluşan 100’e yakın tablonun sergilendiği “Vuslat” başlıklı sergide yer alan sanatçılar arasında Erol Akyavaş, Ferruh Başağa, Ramazan Bayrakoğlu, Hans Op De Beeck, Guido Casaretto, Taner Ceylan, Sinan Demirtaş, Tayfun Erdoğmuş, İnci Eviner, Ahmet Doğu İpek, Gülsün Karamustafa, Assa Kauppi, Azade Köker, Jauma Plensa, Tunca Subaşı ve Canan Tolon bulunuyor.
Dijital sanat kolektifi Marshmallow Laser Feast, ilk kez Türkiye’de
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İngiliz sanat kolektifi Marshmallow Laser Feast, teknoloji, data, bilim ve sanatı bir araya getiren, sanal gerçekliğin sınırlarını zorlayan çalışmalarıyla biliniyor. Kolektifin Ağaca Övgü (Treehugger) ve Bir Hayvanın Gözlerinden (In The Eyes of the Animal) isimli, birden çok duyu organını aynı anda harekete geçiren sanal gerçeklik deneyimleri Türkiye’de ilk kez OMM’da sergileniyor.
Tanabe Chikuunsai IV’ten OMM’a özel enstalasyon çalışması
Dünyaca ünlü Japon bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV, OMM için özel bir enstalasyon hazırladı. Aile geleneği olan bambu ustalığını sürdüren Tanabe, kendi döneminin en yetenekli bambu sanatçısı olarak kabul ediliyor. Japonya’nın Kochi isimli köyünde bulunan ve sadece o bölgede yetişen “kaplan bambu” adlı malzeme ile çalışan Tanabe ve ekibi, müze mimarisi ile iç içe geçen bu özel enstalasyonda örme bambu tekniğini kullandı.