Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya eyaleti “gig” ekonomisini sınırlandırıyor: “Sözleşmeli çalışan” değil “işçi”

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve geleneksel iş modellerini güvencesizleştirdiği gerekçesiyle eleştirilen gig ekonomisi, yasalarla sınırlandırılıyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaleti, işçileri bağımsız ve sözleşmeli çalışanlar olarak nitelendiren gig ekonomisi modelini sınırlandırmak için bir yasa çıkardı. AB5 adındaki yasa görüşülmek ve onaylanmak üzere eyalet meclisine yollandı. Eğer meclis bunu onaylarsa, gig ekonomisinde önemli değişimler meydana gelecek.

Son yıllarda giderek yayılan bu ekonomi modeline göre birçok büyük şirket, çalışanlarını sözleşmeli ve bağımsız çalışanlar olarak nitelendirip onları güvencesiz koşullarda çalıştırmaktaydı. Bununla birlikte gig ekonomisi modeli işverenler açısından kârlı ve verimli bir model olarak nitelendirildiğinden pek çok işletmeye rengini vurmuş durumda. Amazon, Uber ve Lyft gibi pek çok şirket gig ekonomisi içerisinde yer alıyor.

Ancak son yıllarda bu ekonomi modeli altında çalışanlar kamuoyunda ses getiren eylemler yapıp, güvenceli koşullar talep ediyorlardı. Vali Gavin Newsom, 1 Mayıs’ta, yasa meclisten geçecek olursa onaylayacağını söylemişti. Newsom, çalışanların bağımsız sözleşmeliler olarak nitelendirilmesinin servet eşitsizliği yarattığını da vurgulamıştı.

Sendikaların desteklediği yasa metni, meclisten geçerse Uber, Amazon ve gig ekonomisindeki sözleşmeli çalışanlar 1 Ocak 2020’den itibaren işçi olarak değerlendirilecek. Yasayı destekleyen Vali Newsom ve yasayı hazırlayan meclis üyesi Lorena Gonzalez, şirketlerin sözleşmeli çalışan tanımlaması sayesinde, işçilere tazminat ödemek ya da güvenceli koşullarda çalıştırmak gibi maliyetli uygulamalardan kaçabildiğini söylüyor. Ancak yasaya muhalefet edenler, yeni yasa ile şirketlerin maliyetlerinin artacağını ve bu durumun ekonomiyi kötü etkileyeceğini söylüyor.

Uber, Amazon gibi büyük şirketlerin işçilerinin, “sözleşmeli çalışan” değil, başka bir şekilde tanımlanmak için hazırlık yaptığı ve kamuoyu kampanyası gerçekleştireceği öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.