Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump, ABD’de aromalı elektronik sigaraları yasaklamayı planlıyor

ABD yönetimi, milyonlarca gençte nikotin bağımlılığına sebep olduğu için aromalı elektronik sigaraları yasaklamayı planlıyor.

Dün yapılan basın açıklamasında özellikle Başkan Donald Trump, gençlerde artan elektronik sigara kullanımından dolayı endişelendiğini belirtti. Sağlık yetkilileri tarafından yapılan araştırma ile durumun vahametini fark ettiğini belirten Trump, aromalı elektronik sigaraları kısa zaman içerisinde piyasadan kaldırmayı düşündüklerini açıkladı.

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Sekreteri Alex Azar da konu hakkında yaptığı açıklamada “ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Trump’ın emriyle bütün elektronik sigara aromalarını yasaklayacak bir rehberlik kılavuzu üzerinde çalışıyor. Gıda ve İlaç İdaresi bu kılavuzu tamamladığı zaman, biz de bu ürünleri piyasadan çıkartmak için icra faaliyetlerine başlayacağız. Bu yasakların içine mentol aroması da giriyor” dedi. 

Elektronik sigara şirketlerinin hâlâ bir şansı var

Bununla birlikte, elektronik sigara üreticileri aromalı ürün satmaya devam edebilir. Gelecek mayıs ayından itibaren, şirketler elektronik sigara aromalarının insan sağlığına zararlı olmadığını kanıtlarsa, FDA bu şirketlerin aromalı ürünler satması için lisans verebilir.

Elektronik sigara kullanımı yüzde 20 arttı

FDA, elektronik sigara aromalarının piyasadan kaldırılmasını marttan beri talep ediyordu. Altı aydır alınan önlemlere karşın, yapılan bir araştırma gençlerde elektronik sigara kullanımının geçen seneye oranla yüzde 20,8 oranında artmış olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda, elektronik sigara tüketiminden dolayı bu sene altı kişinin öldüğü, 450 kişinin de akciğer hastalığına yakalanmış olduğu sanılıyor.

Silahlar, elektronik sigaralardan daha çok insan öldürdü”

Öte yandan birçok ABD vatandaşı, son yıllarda çok fazla kişinin ölmesine sebep bireysel silahlanma yasaları için bu kadar kesin ve etkili bir karar alınmamasını eleştirdi. Bireysel silahlanma yüzünden çok daha fazla insanın hayatını kaybettiği, buna rağmen hiçbir düzenleme yapılmadığına vurgu yapıldı. Demokrat Parti’nin Vermont Senatörü ve aynı zamanda 2020 başkanlık seçimlerinde öne çıkan isimlerinden Bernie Sanders, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Şimdi AR-15’leri yasakla” ifadesini kullandı. AR-15, ABD’de bireysel silahlanmada en çok tercih edilen yarı otomatik silah modeli.  

ABD’de 2019 yılında 19

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.