Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Suriye Demokratik Güçleri’ne silah göndermeye Ankara’nın bilgisi dahilinde devam ediyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), IŞİD ile mücadele kapsamında Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yaptıkları silah, araç ve mühimmat desteğinin, Ankara’nın bilgisi dahilinde devam ettiğini açıkladı.

Türkiye’nin Suriye’de kurulmasını beklediği güvenli bölge çalışmalarına ilişkin medya mensuplarına bilgi veren, IŞİD’le mücadele amaçlı görev gücünün direktörü Chris Maier, bir soru üzerine “Özel olarak IŞİD ile mücadele amacına uygun olan silah ve araçları SDG’ye sağlamaya devam ediyoruz. Gönderdiğimiz destekle ilgili şeffafız. Her ay Türkiye’ye, bu silah ve araçların listesini içeren bir rapor gönderiyoruz” dedi.

Türkiye ile yürütülen çalışmalar için “güvenli bölge” değil “güvenlik mekanizması” ifadesini kullanan Maier, ilk aşamada Tel Abyad-Resul Ayn arasındaki (yaklaşık 110 kilometre) bölgeye yoğunlaştıklarını, bu bölgede ortak kara devriyesi ve keşif uçuşlarının yanı sıra, YPG’ye ait tahkimatların imha edildiğini anlattı. Amerikalı yetkili, sözkonusu bölgedeki Kürt savaşçıların çekildiğini ancak hâlâ YPG güçlerinin de bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarşamba günü (18.09.2019) yaptığı açıklamada, güvenli bölge görüşmelerine ilişkin, “İki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekât planlarımızı devreye sokacağız” demişti.

Vaşington ve Ankara güvenli bölgenin derinliği, bölgenin kim tarafından kontrol edileceği ve kapsamı konularında hâlâ tam anlaşamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu, New York‘ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.