Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IPCC raporu: “2100 yılında deniz seviyesi 1 metre yükselebilir”

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) okyanus ve kriyosfer özel raporu, deniz seviyesinin 2100 yılına kadar yaklaşık 1 metre yükselebileceğini ortaya koydu.

Bugüne kadar iklim krizinin okyanusların ve dünyanın buzla kaplı alanları olan kriyosferi nasıl etkileyeceği üzerine hazırlanmış olan en kapsamlı çalışma olan bin sayfalık raporu, yüzü aşkın bilim insanı hazırladı.

Dünyada okyanus ve kriyosfere yönelik giderek artan tehditlere ve büyük ihtimalle geri dönüşü olmayan değişimlere dikkat çeken raporda, uydu görüntülerine göre Kuzey Buz Denizi’nin seviyesinin ikinci en düşük düzeye (yaklaşık 2.1 milyon kilometrekare) gerilediği belirtildi.

Raporda yer alan bulgulara göre, küresel ısınma 3 dereceyi aşarsa deniz seviyesi 2100 yılına gelindiğinde 1 metre yükselecek. Bu, kıyılarda yaşayan milyonlarca insanın göç etmek zorunda kalmasıyla sonuçlanabilir.

Yüzey sıcaklıkları arttıkça ve okyanuslar daha asidik bir hale geldikçe, deniz yaşamı ve okyanus ekosistemleri büyük zorluklarla karşılaşacak. Küresel ısınma uzlaşıldığı gibi 1.5 derecede tutulsa dahi, sıcak sulardaki mercan resiflerinin yüzde 90’ı yok olacak.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda buz tabakalarında kitlesel erime bekleniyor. Arktik ve yarı-Arktik buz tabakası 1460-1600 gigaton organik karbon içeriyor. Bu da atmosferde halihazırda var olan karbon miktarının neredeyse iki katına denk.

IPCC raporunda hükümetlere küresel ısınmanın en kötü etkilerini durdurmak adına politika çözümleri de sunuluyor. Bunların başında da okyanusların ve kriyosferin korunması yer alıyor.

Raporu değerlendiren Greenpeace Doğu Asya küresel iklim politika danışmanı Taeyhun Park, “İklim eylemi ve okyanuslarımızın değişime ayak uydurmasını sağlamak birbiriyle yakından ilişkili. Hükümetler ve sanayinin fosil yakıtları bırakmak için kararlı adımlar atması ve gelecek yıl 1.5 derecenin altında kalmak için ülke planlarını hazırlaması gerekiyor. Aynı zamanda okyanuslarımızın en az yüzde 30’unu koruyacak güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması hazırlamaları gerekiyor” dedi.

Greenpeace Akdeniz Okyanus Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş ise şu değerlendirmeyi yaptı: “IPCC’nin raporu dünyamız için acilen harekete geçilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ayrıca bu rapor, dünyamız için kalan zamanın giderek daraldığının bir göstergesi. Okyanusların ısınması ve asidik hale gelmesi hem deniz ekosistemi için bir tehdit oluşturacak hem de iklim krizinin derinleşmesine yol açacak. Bu yüzden okyanuslarımızın korunması için güçlü bir Küresel Oyanus Anlaşması’na ihtiyacımız var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.