Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tepkiler üzerine kitap fuarının son üç gününde otobüs tahsis etme kararı aldı

Valilik ve belediyenin, TÜYAP‘ın Türkiye Yayıncılar Birliği ile birlikte düzenlediği ve başta Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği 7. Kitap Fuarı‘ndan desteğini çekmesi ile ilgili haberlerin sosyal medyada yer alması üzerine, kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi‘nin son üç gününde fuara otobüs seferleri düzenleyeceği öğrenildi.

HDP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı‘nın görevden alınıp yerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu‘nun kayyum olarak atanması sonrası belediye ve valiliğin destek ve logolarını çektiği Diyarbakır 7. Kitap Fuarı ile ilgili bugün TSO öncülüğündeki sivil toplum kuruluşları basın toplantısı düzenledi. Fuar alanında düzenlenen toplantıda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’da 2008 yılından beri her yıl tarım, inşaat, kitap vb. farklı ihtisas alanlarında fuarlar düzenlediklerini, 2015-2016 yıllarında yaşanan olaylar nedeni ile ara verdikleri fuar çalışmalarını 2017 yılında iki fuar, 2018 yılında beş fuar düzenleyerek toparladıklarını söyledi. 2019 yılında tarım ve inşaat fuarları sonrasında bugün kitap fuarına ev sahipliği yaptıklarıını belirten Kaya, şöyle konuştu:

“Geçmiş yıllarda altı günlük planlanan fuar organizasyonunu ilk kez bu yıl dokuz gün olarak düzenliyoruz. Dört gün içinde toplamda 77 bin 221 kişiye ulaştık. 2018 yılında fuar ziyaretçi sayımız 109 bin, katılımcı yayınevi sayımız 120 idi. Bu yıl 160 yayınevi ile 200 binin üzerinde bir ziyaretçi sayısını hedefliyoruz. Bu sayıyı il nüfuslarını baz alarak diğer kitap fuarı düzenlenen iller ile kıyasladığımızda, ilimizde kitap fuarlarına nitelikli bir ilgi gösterildiğini oldukça net bir şekilde görülmektedir. Bu durum Türkiye Yayıncılar Birliği ve yayınevlerince de ifade edilmekte olup, kitap fuarlarımıza destek veren Türkiye Yayıncılar Birliği ve fuara katılım sağlayan yayınevlerimize teşekkür ediyoruz. 2019 yılında düzenleyeceğimiz diğer bir fuarımız ilk defa geçen yıl düzenlediğimiz ve 130 binin üzerinde ziyaretçi aldığımız Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı oldu. Türkiye’de Samsun, Adana gibi farklı illerde de düzenlenen bu fuarda en çok ziyaretçiyi Diyarbakır aldı. Bu yıl 13-17 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan fuara şimdiden yoğun bir ilgi var. Malatya ilini konuk olarak alacağımız fuarda 32 ilden yöresel lezzetler ziyaretçiler ile buluşacak ve bölgemizin yöresel lezzetleri tanıtılacak.”

Büyükşehir Belediyesi son üç günde otobüs seferleri düzenleyecek

Konuşmadan sonra soru-cevap bölümünde TÜYAP adına konuşan Velat Ektirici, sosyal medyada gündem olan, valilik ve belediyenin fuardan desteğini çekmesi ile ilgili sorular üzerine, destek çekmenin söz konusu olmadığını, sadece fuarın ticari bir organizasyon olduğu gerekçesiyle valilik, belediye ve resmi kurumların logolarının kaldırıldığını söyledi. Ektirici, fuarda Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün standının bulunduğunu ve okullardan öğrencilerin de her gün fuarı ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Büyükşehir Belediyesi fuarın son üç günü için otobüs seferleri düzenleyeceğini belirtti” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.